У Херсоні на систему харчування в школах чекає революція

Херсон, харчування, школа
Вже наступного року в обласному центрі запрацює суто новий принцип харчування школярів.

Принаймні, так обіцяють у міськраді. Влада збирається поставити хрест на класичному тендерному механізмі, який роками контролюють приватні монополісти у сфері організації обідів у навчальних закладах. Чиновники впевнені, що зламавши корупційні схеми, нарешті досягнуть беззаперечної якості в такій популярній послузі.

Погляд нової міської влади досить нестандартний – треба перейняти американську систему шкільного харчуванні і крапка. Мовляв, ніяких тобі тендерних ділків. Закупівлею продуктів займається винятково міське комунальне підприємство. Меню має бути багатоальтернативним. Ну а, власне, готуватимуть страви на єдиній мега-кухні. Звідси вже упаковані в порції обіди відправлятимуться прямо до навчального закладу. На місці їх треба буде лише розігріти. Мега-кухню збудує інвестор, щоправда, його ще немає.

Про це під час спільної наради міськради та ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області заявив міський голова Херсона Ігор Колихаєв: «Це будівництво окремої кухні, єдиної і для шкіл, і для лікарень, де буде дієтичне харчування і т.д. Там буде якість, одні і ті ж кухарі, не треба утримувати їх у закладах. Замовили, привезли, розігріли. Все стерильно і чітко. Це той самий ресторан з комплексним наданням послуг. Інвестора шукаємо, зараз ведуться перемовини. Досить вже грабувати бюджет», — зазначив Ігор Колихаєв.

Нагадаємо, споконвіку харчування школярів та вихованців дитсадків існує на принципі тендерної процедури. В Херсоні зазвичай оголошувалися два види тендерів. Зокрема, це організація харчування у загальноосвітніх навчальних закладах, де підприємство-переможець відповідає і за доставку продуктів, і за приготування страв. Тобто, годує учнів одноосібно. І є ще декілька тендерів, щодо доставки харчів у дитсадки.

Йдеться про окремі закупівлі за видами продукції — м’ясо, хліб, крупи. Готують їжу штатні кухарі при дошкільних закладах. Наприкінці грудня виник скандал: тендерний комітет міського управління освіти скасував найбільший вид закупівель у даній сфері, а саме стосовно харчування школярів. Як пояснили в самому тендерному комітеті, це сталося через низку недоліків, які виявили в пропозиціях постачальників.

«Йдеться не про тендер на 2021 рік. Є таке поняття як пролонгація угод. Тобто, з постачальником, який харчував минулого року, на період проведення нового тендеру пролонговується угода на 20% від тієї суми, яка була минулого року. От її й скасували», — розповіла начальник відділу координації публічних закупівель Херсонської міської ради Наталя Сурма.

Щоправда, розірвати відносини з приватним «харчопромом» міськраді надовго не вдалося. Два підприємства, які виграли даний тендер, відновили право харчувати школярів через Антимонопольний комітет України. Останній рішення тендерного комітету скасував. Той факт, що сама якість їжі для дітей, м’яко кажучи, надумана, контролюючий орган чомусь не зацікавив.
Як зазначають у міськраді, з кожним днем надходить все більше нарікань від батьків – обіди несмачні, а часом і взагалі сумнівні, з найдешевших продуктів. Притому, що шкільне харчування подорожчало.

«Замість масла вершкового, яке має бути 82%, спреди не треба завозити. Все має купуватися у херсонських виробників, максимально. Якщо чогось немає у херсонських виробників, будьте ласкаві, дайте чітку класифікацію, у кого і що купуємо. Не треба возити по одній булці хліба і показувати шалену роботу, не треба. Якщо хліб виробляється в Херсоні, чому ми його купуємо в Миколаєві? Буває, що хліб завозиться раз у 7 днів, а потім кладеться у мікрохвилівку і розігрівається, разом з тарганами», — зазначив міський голова Ігор Колихаєв.

Крім того, готують їжу для херсонських школярів не з привезеної, відфільтрованої води, а тієї, що тече з крану!

«У всіх шкільних харчоблоках вода для приготування їжі йде з крану. Ми планово маємо право перевіряти воду не частіше одного разу. А якщо це буде в межах перевірки проби страви, відвертітися вже буде важче. І стане зрозуміло, з якої води готується. А далі вже треба думати – або ставити водофільтри в школах, або з міськводоканалом працювати по якістю води з мереж», — зазначив в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайло Опанащенко.

На той час, поки Херсон переходитиме на новий принцип шкільного харчування, фахівці ГУ Держпродспоживслужби підготували низку пропозицій, як поліпшити якість їжі для учнів. Зокрема, бажано, щоб продукти для шкільних та дитсадківських трапез при відвантаженні та доставці перевірялися ветеринарними і санітарними лікарями. Також у лабораторії Головного управління є можливість обстежити кожну партію продуктів, яка надходить до закладу.

«З вершковим маслом у нас у країні зараз ситуація катастрофічна. Тому що один і той же завод може виставляти в магазинах різну продукцію під однією етикеткою. Береш дві пачки масла – одна буде зроблена з молока, друга – з пальмової олії. Виключити це можна тільки експертизою партії масла. Лабораторія дає висновок», — говорить Михайло Опанащенко.

Окрема тема – контроль за системою ХАССП (безпечність харчових продуктів). Це цілий комплекс умов, починаючи від оснащення до рівня кваліфікації особи, яка має справу з продуктами. Третій етап контролю – це закладка продукції. Бо виходить парадокс – шкільний суп менш корисний, ніж какао… Масла, м’яса і т.д. у страві має бути достатньо. За запитом від міськради лабораторія Держпродспоживслужби теж може перевірити конкретні страви. Як і склад окремих продуктів, тих же самих сосисок. Бо ж не секрет – в угоді прописано одне, а по факту постачальник завозить не ті продукти.

Розпорядженням Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва створено робочу групу з розроблення програми здоров’я і безпечного харчування для дітей. Туди входять фахівці Держпродспоживслужби, лікарі, представники батьківських комітетів, керівники закладів освіти.

Вже було перше засідання і є пропозиції цього тимчасового органу. Серед них – моніторинг харчоблоків в шкільних та дошкільних закладах. Попередній вже відбувся, тепер же плануються виїзди комісійні, з фахівцями Держпродспоживслужби. Крім того, запропоновано посилити відповідальність для постачальників, яка передбачена угодами.

Цьогоріч на харчування дітей у школах та дитсадках Херсонською міською радою передбачено 127 мільйонів гривень.

Марина САВЧЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон