На Херсонщині готуються до нового туристичного сезону

Херсонщина, водоспад, туристичний сезон
Для цього у Новокаховській територіальній громаді розробляють нову локацію - "Водоспади у степу", яка увійде до туристичних маршрутів Херсонщини.

Степові водоспади селища Козацьке розташовані у "Солов’їному гаю" - так його називають місцеві. Вони – одні з наймолодших водоспадів в Україні, - говорить місцевий житель Андрій Чирко. Він донедавна був тут старостою та опікувався водоспадами разом з іншими земляками.

За словами чоловіка, насправді зі схилу гори, на якій розташований замок Трубецького, стікає багато водоспадів, зараз силами небайдужих розчищені три з них та грот: "Шукаємо спонсорів, які б допомогли у благоустрої цієї місцевості. Вона дуже цікава, особливо у весняний та літній періоди, коли тут цвіте увесь цей схил. Тут співають солов’ї. Тому і називають її у народі солов’їною рощею".

Поки що цим місцем опікуються ентузіасти, сюди приходять місцеві, силами яких біля водоспадів з’явилася лава кохання.

Провідна бібліотекарка Козацької селищної бібліотеки Марина Гордієнко розповідає, що любить гуляти біля водоспаду, приводить сюди гостей, вона та її колеги прибирають тут з власної ініціативи, на допомогу іноді приходять місцеві школярі, - продовжує жінка: "Це найулюбленіше місце козачан, тому що тут - плавні, відпочинок біля річки і, звичайно, наші водоспади, тут звичайно і селфі проводять дітвора, молоді люди. І ось, як були заморозки, селфі робили, як воно все замерзле було, виходить неначе крижаний палац".

Як говорить Сергій Якуба - отаман Козачанського куреня Херсонської обласної об’єднаної козацької паланки: "На водоспадах такі є традиції козацькі. Ми тут робимо на Покрову посвяту у козаки, варимо тут куліш, коли потрібно, зустрічаємо гостей. З козаками з усієї Херсонської паланки з куренів, якщо збираються до нас козаки, то збираємось якраз на цьому місці".

У козачан багато ідей, як це місце можна зробити більш комфортним, хоча і зараз сюди їдуть туристи з навколишніх населених пунктів. Солов’їний гай та степові водоспади гарні у будь-яку пору року, - говорить Богдан Кравчук, який розробляє туристичні маршрути. Цього року тут хочуть побудувати альтанки для відпочивальників.

Водоспади вже потрапили на туристичну мапу Новокаховської територіальної громади, а місцеві розказують про них легенди, - продовжує чоловік: "Водоспади виникли цікавим чином, коли будувалося Каховське водосховище і гребля перекрила русло річки Дніпро. Води Дніпра пробили собі русло по м’якому вапняку і витікають з цієї сторони у вигляді водоспадів. Це десь трапилося у 70 роки 20 століття. Я думаю це цікаво навіть у тому плані, щоб побачити один з наймолодших водоспадів у країні, і люди приїжджають і дивляться і бачать цю красу. Історія оповита легендами, хоча і підмита у нього історія, бо він наймолодший. Але є про те – що це сльози жінок князя Трубецького, які виплакали їх, не отримавши взаємного кохання".

Начальниця відділу культури і туризму Новокаховської міської ради Наталія Зарудна говорить, що водоспади Таврії потрапили цього року до інвестиційного проєкту: "Територія дуже цікава, є цікаві локації, як магніти туристичні, і ми плануємо на цій території розвивати туризм. Цього року ми плануємо інвестиційний проєкт – створення Центру надання культурних послуг. У нас над водоспадами будинок культури Козацький. Там дуже цікаві колективи працюють і є напрацювання, щоб ці колективи залучити до фестивальних подій, які будуть відбуватись на цій території".


Щоб розбудувати це місце, зараз у Новій Каховці пишуть грант. Якщо все вийде, біля водоспадів можуть з’явитися місточки та зони відпочинку, – говорить Наталія Зарудна.

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон