Херсонський держуніверситет крокує до енергетичної незалежності

ХДУ, енергонезалежність, Співаковський
Черговий крок до енергетичної незалежності зробили у найбільшому виші Херсонщини - Херсонському державному університеті. У рамках програми «ЕкоХДУ» тут уже замовили проект власної електростанції з сонячних панелей потужністю 50 кіловат.

СЕС планують розмістити на даху будівлі актової зали університету - технічна експертиза вже підтвердила, що таке навантаження будівля витримає без проблем. Сонячна електростанція, яка має запрацювати вже нинішнього року, підживлюватиме електроенергію не тільки актовий зал і кондиціонери в ньому, а й бібліотеку з коворкінг-центром та університетський басейн. Якщо буде надлишок кіловатів, то їх скерують на енергопостачання будівлі студентського гуртожитку № 3.

Перший етап реалізації нового проекту "ЕкоХДУ" коштуватиме приблизно сімсот тисяч гривень, його окупність - трохи більше чотирьох років. Важливо, що на реалізацію перспективного задуму не проситимуть жодної копійки з державного бюджету. Сонячні панелі придбають частково за ті гроші, що їх заробив сам виш, частково розраховують на грантові кошти й співфінансування з місцевих скарбничок. І на це є вагомі підстави.

"У ті ж місцеві бюджети наш університет перераховує податками 13,5 мільйона гривень на рік. Було б справедливо і правильно, щоб принаймні десять відсотків із цих сум поверталися до ХДУ як партнерське фінансування його розвитку у рамках тих чи інших програм. Про це ми вже говорили із новим міських головою Херсона Ігорем Колихаєвим. І сподіваюся, досягли взаєморозуміння", - коментує ректор Херсонського державного університету професор Олександр Співаковський.

У майбутньому у ХДУ збираються повністю перейти на "зелену" енергію. Адже виш активно розвивається, його запити зростають, а енергетики далеко не завжди спроможні їм відповідати. Приміром, формальності, пов'язані із підключенням до стаціонарних електромереж нового басейну, забрали більше часу, ніж власне його будівництво. А так бути не повинно.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон