У Херсоні відкрилась різдвяна виставка

Херсон, різдвяна виставка, відкриття
У Херсонському обласному центрі народної творчості відкрилась новорічно-різдвяна виставка "Місяцелік". Тут свої роботи у різних жанрах представили майстри та майстрині з усієї Херсонщини.

Ця виставка завершує рік і проводиться традиційно. Концепцією цьогорічної виставки став місяцелік, - розповідає начальниця інформаційного відділу Херсонського обласного центру народної творчості Наталія Вигоднер: "Що таке місяцелік? Це народний календар. Це те, що рахує місяці у році. У давній слов’янській міфології цей образ місяця золотого – як золоті ріжки у вола. І у нас виникли такі асоціації, що – віл, Велес, воля, доля – етимологія цього слова. Глибоке коріння іде саме у слов’янську міфологію. І у романах сучасних авторів є віл, який обертає вісь вселенську. Ось таку тему ми взяли як логотип цієї виставки, хотіли зробити акцент на традиційні народні мистецтва, ремесла".

На виставці представлені картини, авторські ляльки, витинанки, різдвяний декор, кераміка. Є унікальний виріб – розповідають організатори – це різдвяні писанки, виконані майстринею з Генічеського району Анною Михалько.

Майстриня Олена Колодич із села Чорнянка привезла вироби художнього текстилю: "У тому році була лялька-мотанка, а у цьому – художній текстиль. Це дуже легка техніка, я викладаю у дітей гурток – арт-текстиль. Вирізаються картонні шаблони, обмотуються нитками за спіраллю. А потім як пазл з’єднуються на основі. У нас при Чорнянській школі існує цей гурток кілька років. Це легка досить техніка, йде результативність з першого заняття", - розповіла Олена Колодич.
Любов Семенова виготовляє народні ляльки – мотанку, нитяну. На виставці майстриня представила колекцію таких ляльок. Вони символізують пори року, - говорить жінка: "Це - весняна лялька - макоша, до свята Великодня, символізує відродження життя. Лялька-вербичка. Це - різдвяна лялька – коза. До речі, козу мене навчила робити народна майстриня Олена Колодич. Це символ Різдва, веселощів, легкого ставлення до життя. Нам потрібно іноді легше ставитись до життя – з легкістю та веселістю".

Юлія Логачова показала серію авторських ляльок, виконаних із текстилю. Одна з ляльок – Солоха потрапить на благодійний ярмарок з підтримки дітей, хворих на СМА: "Виставка чудова, дуже радісно, що, не зважаючи на погоду і карантин, є можливість отримати заряд енергії, представлено багато робіт, майстрині працювали від душі і зробили ось такі вироби. Я представляю сьогодні ляльок. Це - лялька Солоха, всі люблять фільм «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», знають прекрасну артистку Людмилу Хітяєву, вона була, я створювала костюм, орієнтуючись на цю чудову актрису", - розказала Юлія Логачова.

Керамічні вироби на виставці "Місяцелік" представлені подружжям Сергія та Олени Селезньових: "У нас гончарна майстерня і керамічна майстерня, ми робимо переважно керамічний посуд, але і інші вироби – скульптуру або дзвоники і всілякий посуд. І також робимо майстер-класи для людей", - розповіла майстриня Олена Селезньова.

Виставка "Місяцелік" - одна з небагатьох цього року, яка проходить у режимі офлайн. Наталія Вигоднер запрошує херсонців відвідати її у передноворічні дні разом з родинами, тільки обов’язково треба бути у масках.

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон