Нові експонати для херсонського музею

Херсон, музей, експонати
Посуд античних майстрів, металева зброя, прикраси зі скла та напівкоштовного каміння - ці та інші артефакти, знайдені під час розкопок, поповнили фонд Херсонського обласного краєзнавчого музею.

2020 року під час розкопок на пізньоскіфському городищі біля Червоного Маяка, Золотобалківському пізньоскіфському комплексі та на курганах поблизу села Ювілейного знайдено близько тисячі предметів епохи бронзи, раннього залізного періоду, - розповіла директорка Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяна Братченко: "Вони всі повинні пройти наукову обробку, вони повинні бути описані. Про них потрібно скласти розповідь і наукову, і інформаційну. І потім вони обов’язково підуть у експозицію".

У експедиціях взяли участь близько 30 людей, а проводили їх обласна інспекція з охорони пам’яток історії та культури і Інститут археології НАН України, - розказав заступник начальника обласної інспекції з охорони пам’яток історії та культури Денис Сікоза: "Такі знахідки дають нам розуміння того, як проводилися поховальні обряди, що потрібно було людям у потойбічному світі, а також дають змогу зрозуміти, звідки походили ці речі".


Знайдені речі належали людям різних соціальних прошарків, - додає Денис Сікоза: "Кожна окрема річ для давньої людини, якщо вона потрапила у поховання, вона була для неї дуже важливою. Ось ця, наприклад, курильниця свідчить про відправлення якихось домашніх культів. Всі ці намиста, які носили давні жінки, кожне з них закуповувалося у якихось купців, які приїздили сюди здалеку".

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон