На Херсонщині залишиться 5 райдержадміністрацій

райдержадміністрації, райони, кабінет міністрів, ліквідація

Уряд розпочав процедуру утворення нових і реорганізацію старих РДА в ліквідованих районах.

Горностаївська, Каланчацька, Голопристанська та всі інші РДА в ліквідованих районах приступають до своєї реорганізації. 16 грудня Кабінет Міністрів затвердив Порядок здійснення заходів щодо утворення та реорганізації РДА, а також правонаступництва майна, прав та обов’язків РДА, що припиняються.

Передбачається, що 320 РДА реорганізують через приєднання до 100 РДА в адміністративних центрах нових районів, а ще з 40 утворять 13 РДА в нових районах, де раніше була відсутня райдержадміністрація. Реорганізація не зачепить лише частину діючих в Україні РДА.

Таким чином, на Херсонщині відповідно до нового адміністративно-територіального устрою залишаться Генічеська, Скадовська та Бериславська РДА. А також будуть утворені Херсонська РДА і Каховська РДА — з розташуванням у Новій Каховці.

— Наступні кроки – подання урядом кандидатур на посади голів РДА та призначення їх президентом України. На наступних засіданнях уряд визначить структуру та чисельність працівників райдержадміністрацій. Після цього необхідно буде якнайшвидше сформувати новий склад РДА, які мають забезпечити взаємодію з новообраними районними радами та спільно вирішувати нагальні завдання, — прокоментував заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

За його словами, новосформовані РДА керуватимуться у своїй діяльності чинним законодавством, поки законодавець розглядатиме новий законопроєкт, який підготував Мінрегіон у співпраці з профільним парламентським Комітетом та іншими учасниками реформи.

Водночас днями Верховна Рада включила до порядку денного проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні”. В разі його прийняття, голови ОДА та РДА призначатимуться на посаду на термін, що не перевищує 3 років. Голів РДА, як і ОДА, призначатиме президент України за поданням уряду.

Досі порядок утворення та ліквідації РДА не був визначений законодавством, а отже, не було правових підстав для проведення їх реорганізації.

Процес реорганізації РДА координуватиме ОДА. Голова ОДА має протягом 20 днів утворити комісії з реорганізації та затвердити їх персональний склад. Ці комісії, зокрема, відповідатимуть за державну реєстрацію нових РДА та реорганізацію старих, інвентаризацію та передачу майна, складання та подання фінансової та бухгалтерської звітності, переведення працівників.

Олег БАТУРІН

Новий День

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон