Студенти Херсонського держуніверситету поспілкувалися з відомою перекладачкою

студент, ХДУ, перекладачка
Сьогодні, 25 листопада, здобувачі освіти факультету української й іноземної філології та журналістики зустрілися з перекладачкою Оленою Шеремет. Предметом обговорення стала книга Мірослава Влеклого «Ґарет Джонс. Людина, яка забагато знала». Саме над нею і працювала літературознавиця. Захід відбувся на платформі Zoom.

Організатором виступив Український культурний центр ХДУ. Зустріч приурочена до Дня вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Олена Шеремет – відома перекладачка, яка працювала над низкою польських художніх репортажів. Зокрема, Войцех Ґурецький «Абхазія», Анета Примака-Онішк "Бєженство 1915. Забуті вигнанці", Войцех Яґельський "Усі війни Лари", Мірослав Влеклий "Ґарет Джонс. Людина, яка забагато знала". Але саме ця книга стала для літературознавиці неабияким відкриттям.

Книга польського репортера та письменника Мірослава Влеклого — жанрово унікальна. З одного боку, автор створив репортаж-реконструкцію подорожі до Радянського Союзу в 1930-х роках Ґарета Джонса — британського репортера, який першим розповів у західних медіа правду про Великий голод в Україні. З іншого боку, ця книга — докладна та драматична біографія головного героя, якого за опубліковані тексти про «комуністичний рай» цькували деякі корумповані західні журналісти, а через декілька років він помер за достатньо загадкових обставин.

Олена Шеремет будувала розмову навколо художнього репортажу власне на прикладі книжки Влеклого, щоб наголосити на темі Голодомору через призму її висвітлення журналістами.

«Я познайомилась з Оленою Шеремет на Гогольфест в Херсоні. Була на презентації книги про Ґарета Джонса. Саме тоді ми і домовились про таку нашу зустріч. Для мене особисто, це було відкриття постаті журналіста, його творчості, трагічного життя. Думаю, що і для студентів це корисна інформація. Далі ми плануємо ще одну зустріч з Оленою, яка буде присвячена саме темі журналістського репортажу», – зазначила керівниця Українського культурного центру ХДУ Світлана Думинська.

Нагадуємо, що 28 листопада о 16:00 відбудеться всеукраїнська хвилина пам’яті, а також запалювання Свічки пам’яті жертв Голодомору.

Прес-центр ХДУ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон