З початку року Херсонщину відвідали 3,3 мільйона гостей

гості, оператор, туристи

Управління туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації у кооперації з мобільним оператором «Київстар» продовжує моніторинг туристичних потоків на Херсонщині. Згідно з останніми моніторинговими даними мобільного оператора, за 9 місяців поточного року Херсонщину відвідали 3,3 млн гостей.

Підрахунок здійснюється у відношенні до всіх осіб, які завітали до Херсонщини та перебували на її території не менше однієї доби. Усі гості області мали різні мотиви для відвідування: у приватних цілях, MICE-туризм, ностальгічний, відпочинок, оздоровлення та інш. Всі вони мали можливість скористатися послугами індустрії гостинності – поселення у закладах розміщення, відвідування закладів громадського харчування, музеїв, театрів, екскурсій, сувенірних магазинів і т.д.

Найбільше гостей традиційно приїздили на Херсонщину з Дніпропетровської (695 тис.), Київської (520, тис.), Миколаївської (469,5 тис.) Запорізької (325,6 тис.) та Одеської (288,2 тис.) областей. Ці показники зумовлені географічним розташуванням та прямим транспортним сполученням між областями. Варто зазначити, що кількість туристів з Миколаївщини цього року збільшилася на 2,3%.

У 2020 році спостерігаємо зменшення кількості іноземних гостей. Так, протягом 9 місяців поточного року Херсонщину відвідали 51,5 тис іноземців (у 2010 році – 66, 5 тис.). Країнами-лідерами за кількістю гостей стали Польща (26%), Франція (13%), Сполучені Штати Америки (13%), Швеція (10%) та Великобританія (9%).

Статистика відвідування районів області виглядає наступним чином.

Варто зазначити, що у 2020 році спостерігається позитивна динаміка відвідування районів та міст, які не мають виходу до моря. Так, у Бериславському, Олешківському районах, містах Гола Пристань та Нова Каховка констатується збільшення гостей з показником від 4% до 19%. Вірогідно, що такий ріст викликаний зростанням інтересу туристів до активного та пізнавального відпочинку, пов’язаного з відвідуванням цікавих природних, історико-культурних об’єктів та інших цікавих локацій. Наприклад, Національний природний парк «Олешківські піски» цього року відвідали понад 11 тис. (у 2019 НПП відвідали близько 5 тис. екскурсантів).

На показники турпотоків у 2020 році у певній мірі вплинули карантинні обмеження, введені через загрозу поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Нагадаємо, що з метою запобігання епідемії 12 березня Кабінетом Міністрів України було запроваджено карантинні заходи, які значно обмежували роботу закладів розміщення, відпочинку, оздоровлення, харчування та розваг, проведення масових культурно-розважальних заходів, фестивалів, тощо. Тривалий час були закриті кордони для іноземних громадян, авіа, залізничне та автобусне сполучення між містами та областями України.

Проте з кінця травня поточного року Херсонську область було визначено одним із небагатьох регіонів із сприятливою епідеміологічною ситуацією, що дозволило відновити роботу вищевказаних закладів, а туристи отримали змогу відправитися на відпочинок. Тож у 2020 році Херсонщина стала однією з найпривабливіших та найвідвідуваніших областей України.

Управління туризму та курортів ХОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон