На Херсонщині висадить тридцять тисяч фруктових дерев

фрукти, дерева, висаджують
Окрім основного аграрного напрямку – рослинництва, ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім» розвиває у нашому південному регіоні садівництво та виноградарство. Нинішньої осені ще тридцять тисяч дерев груш та черешень посадять на площі 14 гектарів.

Опанування садівничої галузі підприємство розпочало дев’ять років тому. Спочатку заклали виноградник. Потім з’явилися дерева персика, яблуні, груші. Пробували розводити полуницю. Щоправда, відійшли від вирощування цієї ягідної культури.

Обґрунтовуючи це рішення, директор «Горностаївського райагрохіму» Юрій Васильєв говорить, що ягоди полуниці швидко псуються й вимагають негайної реалізації, а ринок збуту не завжди на боці виробників.

Натомість підприємство збільшує площі під іншими культурами. Скажімо, площа, на якій попервах висадили виноград, становила лише 5 гектарів. Нині ж виноградна плантація збільшилася до 35 гектарів. Однак навіть не це головне – найкраще свідчить про успішні кроки в садівництві отриманий урожай. Наприклад, виноградна лоза віддячує дбайливим господарям смаковими якостями та розміром грона: одне гроно винограду сорту «Лівія» заважує до 2,5 кілограмів і більше.

І справа не лише у виборі правильного сорту, а й у деяких секретах, які необхідно знати всім охочим отримати гарний урожай. Адже, щоб виростити дуже хороший виноград, мало знань і копіткої праці, без перебільшення – в нього потрібно вкласти душу, любити цю рослину. Що й роблять працівники саду.

Головний принцип, за яким працює підприємство – застосування сучасних технологій. Це стосується як вирощування сільгоспкультур, так і садівництва. У саду все до ладу, територія розбита, так би мовити, на клітини – кожен сорт дерева на окремій ділянці. Рука господаря відчувається і в добротних приміщеннях, і в ідеальному порядку, в якому утримується сад. Збільшується частка інтенсивних насаджень за сучасними технологіями посадки із сертифікованих саджанців кращих сортів.

Виноград та плодові дерева потребують догляду 365 днів на рік: їх треба обрізати, поливати, підживлювати, захищати від шкідників і хвороб, інколи навіть лікувати, збирати дозрілі плоди. До того ж, кожна рослина потребує окремого підходу та обробки. Також у саду не можна нехтувати ні агротехнікою, ні агрохімією, ні живленням рослин. Не обійтися й без краплинного зрошення, без поливу, особливо в нашому посушливому регіоні: є волога – є й урожай чудових плодів.

А ще сільгосппідприємству дуже важливі кваліфіковані кадри, оскільки збирання плодів, обрізання дерев та багато інших необхідних робіт з догляду за садом ведуться вручну.

Від самої закладки саду відповідально стежать за дотриманням заходів з технології вирощування плодово-ягідних культур досвідчений агроном багаторічних насаджень Віктор Тавожнянський та скрупульозна в роботі бригадирка Тетяна Щербак. До речі, з легкої руки Тетяни Йосипівни на території саду гармонійно вплелися в зелений пейзаж троянди та інші квіти.

Загалом колектив саду – це 35 чоловік, і всі мешканці Заводіки – це великий плюс, бо вирішується проблема забезпечення місцевих мешканців роботою. Як зазначає директор «Райагрохіму», усі працівники працьовиті, відповідальні, беручкі та надійні. Досвідчені спеціалісти знають точно, як правильно обробляти саджанці, аби шкідники та хвороби не псували соковиті плоди. Професійна та вчасно виконана робота виноградарів-садоводів забезпечує гарний урожай, а отже й стабільний розвиток підприємству.

У саду вже закінчили збирання врожаю. Щоправда, поточного року зрушили до 2 тижнів терміни дозрівання заморозки в квітні–травні. Заклали на зберігання в холодильник яблука. Мають холодильник на чотири камери, який може вмістити до 700 тонн фруктів.

На часі – висаджування за інтенсивною технологією нових дерев. Сад інтенсивного типу вимагає особливого висаджування й догляду. Тридцять тисяч дерев садять на шпалерах через метр одне від одного з використанням крапельного зрошення. Поповнять плодові насадження грушею та черешнею на площі 14 гектарів. Грушу закупили двох сортів «Листопадова» та «Яблунівська». Це зимові, пізньостиглі сорти – для зберігання в холодильнику. А черешню посадять сорту «Самміт». Сорт характеризується великими плодами та відмінним смаком, має гарну урожайність та високу транспортабельність. У «Райагрохімі» розуміють, що гарні саджанці – запорука майбутнього щедрого врожаю. Тож і придбавають саджанці у перевірених виробників – Бахмутівському розсаднику.

За словами Юрія Васильєва, сад – це великий довгостроковий проєкт із тривалим періодом повернення інвестицій. І він ще не окупився. Виростити плоди – цього замало. Потрібно продати. А сьогодні є проблема з реалізації продукції: «відпали» східні області та Крим, та й конкуренція велика.

Однак директор ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім» Юрій Васильєв радіє кожному здобутку, має багато перспективних планів, і вірить, що все задумане реалізують, бо родюча земля – найбільша цінність для українців – навіть у найнесприятливіший за погодними умовами рік не зрадить дбайливого господаря.

Оксана САВЧЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон