Гарний врожай на баштанах Херсонщини

Херсонщина, кавуни, Лимар
Цьогоріч херсонські аграрії зібрали на сім тисяч тонн кавунів і на триста тонн динь більше, ніж торік — врожай баштанних сягнув майже двохсот тисяч тонн.

Схоже, аграрії Херсонщини потроху навчаються маркетингових хитрощів. Цьогоріч, приміром, вони зібрали на сім тисяч тонн кавунів і на триста тонн динь більше, ніж торік — врожай баштанних сягнув майже двохсот тисяч тонн.

Зазвичай, у пік дозрівання солодкої ягоди ціни на неї падали так, що навіть збирати її ставало невигідно, і частина врожаю тих же польових кавунів згнивала без користі на ланах. Але тільки не нинішньої осені: все сталося навпаки, попри навіть більшу кількість вирощених смугастих красенів.

— Висаджуючи різні сорти кавунів, фермери таки навчилися їх чергувати, аби між дозріванням різних сортів був певний проміжок у десять-п’ятнадцять днів. Так ринок не «затоварювався» однотипною продукцією, і ціна трималася на неї якщо не супервисока, то принаймні така, що давала можливість заробити.

Скажімо, торік уже з першої декади серпня херсонський кавун дешевшав до 0,8—1,2 гривні за кілограм, і далі закупівельні ціни тільки знижувалися. Тоді як нинішньої осені у пік сезону за нього давали не менше 2 гривень за кілограм, а в жовтні, коли дозрівали пізні сорти, ціна ще підскочила аж до 4,8 гривні за кілограм!, — аналізує ринкові тенденції Володимир Лимар, директор Південної дослідної станції овочівництва і баштанництва НААН України (Голопристанський район Херсонщини).

Власники баштанів кажуть: такий збіг, щоб гарним був і врожай, і виторг за нього, на Херсонщині випадає, в середньому, на два роки з п’яти. Але так чи інакше, кавуни та дині надалі навряд чи дешевшатимуть. Адже в посуху без поливу баштанних не виростити, а транспортування дніпровської води на зрошення, не згадуючи вже про інші виробничі витрати, з року в рік лише дорожчає.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон