Поповнення у Херсонському кінологічному центрі

Херсон, цуценята, кінологічний центр
У Херсонському кінологічному центрі поповнення – тут народилися цуценята породи бельгійської вівчарки. Зараз ці собаки - одні з найбільш перспективних у проведенні слідчо-пошукових робіт.

Розведенням собак породи малінуа або бельгійської вівчарки у Херсонському кінологічному центрі займаються близько восьми років. Цуценятам, які народилися тут останніми, зараз до двох місяців, поки що тренуватися їм зарано, та вони вже мають перші досягнення – навчилися їсти кашу, - говорить начальник кінологічного центру Сергій Питько: "Уже всі поліцейські у світі працюють з даною породою. Я був на місії у Косово. Я побачив, як працюють іноземці з даною породою, і вирішив, що потрібно, щоб і в Україні була ця порода. Починали ми – завезли малінуа 8-10 років тому, вони вже дорослі у нас і для спекотної погоди краще працюють, ніж німецька вівчарка. Вони більш витривалі".

Собак цієї породи використовують для пошуків вибухівки та зброї, вони добре піддаються дресируванню. Джек - один з найслухняніших собак у кінологічному центрі, зараз він готується до змагань. Пес виконує не тільки голосові, а й жестові команди.

За кожною собакою закріплений працівник кінологічного центру. Відбір цуценят для роботи розпочнеться, коли їм виповниться 8 місяців, - говорить молодша інспекторка-кінологиня Катерина Андрєєва: "Я взяла вперше щеня такої породи, бельгійська вівчарка. Взагалі раніше працювали тільки з німецькою. Цей буде працювати з розшуковою лінією. Спочатку це гра, м’ячик і потім ми поступово переходимо на замінники вибухових речовин. Підкладаємо спочатку у м’ячик, потім м’ячик прибираємо. І собака, знаючи запахи, вже шукає".

Бош – батько новонароджених цуценят, йому три роки. З ним працюють близько трьох місяців. Тор ще молодий, недавно розпочав тренування, тому стримуватися йому ще складно. Зараз він тренується працювати з речами – шукає сховане та загублене, - розповідає молодша-інспекторка кінологиня Катерина Лабор: "Я взяла його, коли йому було 6 місяців. Зараз займаюся 4 вже майже. У першу чергу я розвивала йому апортировку. Це - гра з м’ячиком, щоб згодом ставити його на слідчу роботу, щоб він шукав потім людей, які зникли чи які скоїли злочин".


До собак, які працюють у поліції, висувають багато вимог, не всі новонароджені цуценята зможуть пройти відбір. У собак має бути відмінний слух, - говорить Сергій Питько. У них перевірятимуть реакцію на звукові сигнали. Окрім того, собака має абсолютно точно виконувати усі команди свого господаря.

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон