Унікальна світлина зберігається у Херсонському літературному музеї

світлина, музей, Яворницький
Сьогодні, 6 листопада виповнюється 165 років з дня народження українського історика, археолога, етнографа, фольклориста та письменника Дмитра Івановича Яворницького, ім’я якого тісно пов’язане з Херсонщиною.

Про його зв'язки з Херсонщиною відомо чимало. Серед друзів і знайомих історика були відомі херсонці В.І.Гошкевич, М.М.Комстадіус, С.М.Таль та ін. На території Херсонщини Яворницький проводив археологічні розкопки, збирав українські народні пісні, займався дослідженням історії поселень. Відомі листи, адресовані херсонцям, збірки, видані за результатами досліджень вченого.

Але залишається ще багато лакун у вивченні зав’язків вченого з нашим краєм. У Літмузеї на виставці, присвяченій історії вулиці Суворовської, експонується цікава світлина. На фоні невеликого, порослого деревами пагорба фотографу позує група з восьми чоловіків, серед яких відомі херсонці Петро Дмитрович Горич та Василь Іванович Остославський, а поміж ними стоїть Дмитро Іванович Яворницький.

Як свідчить напис на звороті, фотографія зроблена у 1909 році на території земської грязелікарні у місті Саки. З біографії Яворницького відомо, що саме цього року він приїхав до міста Саки для лікування гострого ревматизму. А ось як там опинилися херсонці - залишається тільки здогадуватися.

Світлина потрапила до Херсонського обласного краєзнавчого музею у 1998 році, як дарунок від херсонця І.М.Іванова. На жаль, ніяких додаткових відомостей дарувальник не повідомив. Можливо з часом ми дізнаємося про таємницю кримської зустрічі Яворницького з херсонцями.

Побачити фотографію можна буде після закінчення ремонту будівлі Херсонського літературного музею за адресою вул. Театральна,1.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон