Яка ситуація з поширенням COVID-19 на Херсонщині

COVID-19, лікарня, вірус
На Херсонщині немає зростання випадків ГРВІ у порівнянні з 2019 роком. Чи часто херсонці зараз звертаються до сімейних лікарів з ознаками коронавірісу, як проходять ПЛР-тестування та яка заповненість лікарень хворими на Covid-19?

Заступниця директора Херсонської міської клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних Світлана Пшенична розповіла, як показує статистика, зростання у порівнянні з минулим роком випадків ГРВІ поки немає:

"Якби не ця епідемія, мабуть, ще менше було б, ніж у минулі роки. Значний чинник у цьому – це страх населення бути інфікованими і отримати якісь ускладнення. Якщо раніше зі звичайним нежитем пацієнти не зверталися і лікувалися самі, то зараз вони більше звертаються до лікаря і ті, хто звертаються, левова частка хоче, щоб їм зробили тест ПЛР. Тому ці кабінети були відкриті, щоб все було мінімізовано, контакти з пацієнтами, які не мають ознак ГРВІ, чи інфекції, щоб все було швидше і більш професіонально".

У поліклініці Корабельного району ПЛР-тест здавала жінка, яка зателефонувала до нашої редакції. Тетяна Грузевич відчула підвищення температури, у неї почався кашель. Жінка пішла на тестування. За 2 дні отримала позитивний результат. Вона переймається тим, що кабінет, де проводять плр – тестування, поверхом нижче дитячого відділення:

"Я прийшла, черги не було. Процедура тривала хвилин 20. А коли я вийшла, у коридорі стояли людей 8. Це маленький коридор. Це у поліклініці на острові у лівому крилі. Через це крило йдуть на другий поверх, до дитячого відділення. Отак ми стояли, а повз нас йшли з маленькими дітками".

Заступниця директора Херсонської міської клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних Світлана Пшенична пояснила, що на Острові розташовані дитяча і доросла поліклініки:

"Звичайно, вхід там один для всіх і реєстратура одна для всіх, тому що ми дотримуємося принципів сімейної медицини і сімейні лікарі повинні і можуть лікувати і дітей, і дорослих одночасно. На сьогоднішній день в умовах епідемії ковід ми спеціально облаштували кабінет у цій поліклініці, як і в інших поліклініках для того, щоб пацієнти з ознаками ГРВІ, тобто з нежиттю, з першінням у горлі, конкретно зверталися у цей кабінет. Звичайно, цей кабінет кожні 4 години, як це передбачено, кварцується, там проводиться прибирання, але я хочу звернути увагу херсонців – якщо у вас є такі ознаки, не йдіть у поліклініку, а зв’язуйтесь зі своїм сімейним лікарем, розповідайте про скарги і тоді до вас додому буде направлена бригада, яка візьме у вас мазок, перевірить сатурацію, тобто насичення киснем крові, яка оцінить ваш стан і, якщо необхідно, тоді до вас приїде лікар".

29 жовтня на брифінгу перший заступник голови Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій сказав, що медичні заклади області забезпечені тест-системами для проведення ПЛР-тестувань - це 3290 тест-систем. Відсоток зайнятих ліжок хворими на коронавірус становить 47,49%.

Припущення щодо переходу Херсонщини у "червону зону" Дмитро Бутрій коментує так:

"Така ймовірність є. Як ви бачите, я вже казав, що воно має тенденцію на збільшення, при чому досить стрімку. Тому така можливість є. Ще раз наголошую, багато чого залежить від самих людей".


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон