Рак молочної залози щороку вражає більше 400 жителів Херсонщини

рак, Сокур, лікарі
Всесвітній день боротьби з раком грудей в світі відзначається щорічно 15 жовтня. А з 2005 року в Україні 20 жовтня, відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

Це найпоширеніший вид онкологічної захворюваності серед жінок, який вбиває щороку півмільйона жінок у світі. Це ще одна можливість поінформувати громадськість щодо профілактики, виявлення на початковій стадії та лікування хвороби. Адже лікарі нагадують, легше попередити недугу, аніж її лікувати!

За даними Національного канцер-реєстру в 2019 році діагноз рак молочної залози встановлено понад 14 тис. осіб, з яких більше сотні чоловіків. У Херсонській області в минулому році захворіло 423 особи (415 жінок і 8 чоловіків). З усіх вперше виявлених випадків по області: I стадія - 21%, II стадія - 50,9%, III стадія - 15,9%, IV стадія - 9,4%.

Спеціалізованим лікуванням охоплено 79,4% по Україні і 88,4 % хворих по області. Показник захворюваності у 2019 році на 100 тис. населення по області склав 40,8 (по Україні - 38), показник смертності - 16,6 та 14,8 по області і Україні відповідно.

Для діагностики стану молочної залози лікарі рекомендують щороку відвідувати лікаря-мамолога, жінкам у віці з 18 до 40 років проводити УЗД 1 раз на рік, старшим жінкам – мамографію 1 раз на 1-2 роки. В проміжках між обстеженням слід щомісяця (на 10-12 день циклу) оглядати та прощупувати свої молочні залози самостійно.

«Зверніться до свого сімейного лікаря для отримання електронного направлення на двобічну мамографію. Приходьте до Херсонського обласного онкологічного диспансера щоб безкоштовно пройти мамографічне обстеження і отримати консультацію лікаря-мамолога», - закликала жителів області через соцмережі директор обласного онкологічного диспансеру Ірина Сокур.

Пройти обстеження можна не лише в обласному онкологічному диспансері. Апарати УЗД є в кожній лікарні області. В усіх міських лікарнях Херсона, в обласному Центрі діагностики, в містах Олешки, Генічеськ, Каховка, Гола Пристань є мамографи. Всього по області працюють 9 мамографічних апаратів.

При виявленні захворювання на I стадії вилікуються повністю 95% хворих, на II стадії – 80%, запущений рак на III-IV стадіях у 50% випадків закінчується летально. Тому дуже важливо вчасно звернутися до лікаря.

Бережіть себе і своїх рідних! Зробіть мамографію та зверніться до лікаря!

За матеріалами Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон