На Хрещення – цілими родинами

Збирались жителі міста Скадовськ в день Хрещення — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща.

Вранці у церквах міста Скадовська відбулися Богослужіння. Скадовчани родинами збиралися біля церков, посвятивши воду, посмішками та дружніми вітаннями передавали містом дух свята.

Цього року у Скадовську започатковано хресну ходу, яка почала рух від Свято-Іл'їнського храму, злилася з вірянами із Свято-Сергієвського храму. Попереду несли дерев'яний церковний хрест і хоругви, хор співав церковні співи. До моря йшла довга процесія освятити найбільшу водойму міста.

Після урочистої служби, де всі разом молилися за добру долю великої міської родини і нашої країни, у море було занурено хрест.

Після освячення води у море окуналися сміливці за здоров'ям і силою духу.

Творчі колективи звеселяли зібрання піснями. Для присутніх приготували гарячій чай, каву, випічку. Приготували намет для переодягання купальників.

Свято багате вічними цінностями і веселим настроєм, згуртувало всіх навколо. Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи "водичкою-йорданичкою". Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини.

Йорданською водою також скроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі. Деякі священики навіть переконані, що не існує ліків кращих за святу воду. І що цікаво незрозумілим залишається той факт, як свячена йорданська вода не псується, не смердить, і може довго зберігатися. Кажуть, що, може, срібло помагає, яке є на багатьох хрестах у священиків.

До речі, усі більш-менш значні церковні свята супроводжуються освяченням води. Уперше людина занурюється у святу воду під час хрещення, зазвичай невдовзі після народження. Таким чином людина «оновлюється» для майбутнього достойного життя. Свячена вода неодмінно має бути присутньою під час освячення храмів, житлових і господарських будівель, а також усіх предметів, які використовуються під час богослужіння.

Наталя Тангел, Скадовськ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон