Справа Федоренко: організатору замаху на херсонського фермера допомагають вийти на волю

Федоренко, суд, захоплення
Два роки безкарності… Відомий на Херсонщині фермер, член Всеукраїнської аграрної ради Андрій Федоренко не один рік протистоїть спробам захопити його фермерські господарства. Суди над організаторами та виконавцями замаху на умисне вбивство фермера тривають і досі.

Нагадаємо, що резонансна подія сталася 10 жовтня 2018 року на трасі «Херсон-Феодосія-Керч» у Скадовському районі. Пізно увечері невідомі розстріляли авто Андрія Федоренко. Фермер та його водій отримали тяжкі поранення. Лише чудом Андрій Федоренко залишився живим. 23 листопада 2018 року організатор та виконавець були затримані.

16 жовтня 2020 року у Скадовському районному суді Херсонської області було призначено розгляд частини справи щодо організатора нападу на Андрія Федоренко. Засідання мало бути підготовчим.

«Тривалий час підсудний перебував у всеукраїнському, а потім і міжнародному розшуках. У червні його вдалося затримати, досудове розслідування завершилося, прокурори Офісу Генерального Прокурора підготували обвинувальний акт та справу направили в суд. Був також і етап ознайомлення підсудного із матеріалами справи», – пояснює адвокат потерпілої сторони Андрій Пенчарський.

Та у призначену дату засідання не відбулось – наступний розгляд справи має відбутися 23 жовтня. Андрій Пенчарський говорить, що сьогодні є об’єктивні побоювання, що засідання перенесуть і наступного разу.

«16 жовтня з’явилися як представник потерпілої сторони, так і потерпілі. Натомість були відступні представники прокуратури. Із якої причини, ми будемо з’ясовувати, будемо подавати скарги.

Та дивним залишається той факт, що на засідання не доставили обвинуваченого. На адресу Суду, від конвойної служби ГУНП в Херсонській області, надійшов лист наступного змісту, що у період виборів (ред. – 25 жовтня в Україні проходять місцеві вибори) конвойна служба не буде доставляти в судові засідання осіб, що знаходяться під вартою, та запропонувала Суду призначати судові засідання за участю таких осіб, після 28 жовтня 2020 року. Із такими поясненнями у своїй практиці я зустрічаюся вперше», – говорить адвокат.

У свою чергу, один із прокурорів у справі Павло Мошковський пояснює, що на засідання 16 жовтня їхати не мав повноважень, його у групі прокурорів у вказаній справі не було. Пояснює, що сьогодні чекає на відповідну постанову про його включення у групу прокурорів.

Що ж стосується інших прокурів у справі, то причини їх неявки Павлові Мошковському невідомі.

Зі слів Андрія Пенчарського, перенесення або ж затягування розгляду вказаної справи може мати й інші негативні наслідки. 31 жовтня 2020 року у підсудного завершується запобіжний захід. Тож із цієї дати він буде перебувати на волі, якщо засідання не відбудеться.

Складається й таке враження, що сьогодні підсудному сприяють ті, хто 2018 року створив усі умови для того, аби той втік від правосуддя. Готують цілу продуману програму, яка допоможе обвинуваченому знову сховатися, задіяні навіть прокуратура та конвой? Минулого разу, за державний кошт його шукали півтора роки. Як будуть складатися обставини цього разу? Тож постає питання: чи готові платники податків сплачувати ще кілька років пошуки підсудного? І хто понесе відповідальність за марно витрачені кошти держави?

І головне, днями Президент України Володимир Зеленський перед парламентарями заявив, що не бачить ефективної боротьби із корупцією. Не бачать цього і потерпілі у справі… але і далі готові відстоювати своє життя та права.


Фото із зали суду
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон