Відбулося засідання херсонського Інтернет - осередку НСЖУ

Сьогодні 17 січня відбулося засідання первинного осередку Херсонської обласної організації Національного союзу журналістів України, яку утворили херсонські журналісти, що працюють в Інтернет ЗМІ.

Більше десятка редакторів, кореспондентів, фоторепортерів багатьох відомих на Херсонщині Інтернет – видань, які є членами НСЖУ, організаційно об'єдналися в окремий осередок. Секретарем осередку одноголосно обрано голову Херсонського прес-клубу реформ, члена правління ХОО НСЖУ Оксану Жіляєву.

Інтернет - журналісти Херсонщини домовилися про основні засади та принципи спільної діяльності в інформаційному просторі, що базуватимуться на «Кодексі етики українського журналіста», розробленому всеукраїнською Комісією з журналістської етики.

Крім того, журналісти обговорили сучасну суспільно - політичну ситуацію в Україні і вирішили, переважною більшістю голосів, підтримати звернення медіа-організацій України до Президента Віктора Януковича з вимогою застосувати президентське вето до прийнятого 16.01.2014 р. Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян, яким, на думку більшості журналістів, де-факто запроваджується цензура в Україні:

Зокрема, «...закон Колесніченка - Олійника передбачає кримінальну відповідальність за наклеп та за «екстремістську» діяльність у найширшому розумінні цього слова, за збирання інформації про працівників правоохоронних органів, що дозволить правоохоронцям залякувати і репресувати «незручних» журналістів та блогерів.

Також закон зобов'язує провайдерів за вказівкою державного органу відключати «екстремістські» сайти та новинні блоги, не зареєстровані як інформаційні агенції.

Закон Колесніченка-Олійника був прийнятий Верховною Радою України з суттєвими порушеннями регламенту і без консультацій з громадськістю, журналістами та власниками ЗМІ, хоча регуляторні норми цього акту суттєво вплинуть на інформаційний простір в Україні.

Ми бачимо, що цим законом журналістів де-факто підпорядковують правоохоронним органам під загрозою кримінального переслідування. Така державна політика запровадження цензури неминуче призведе до викривлення подання інформаційної картини дійсності засобами масової інформації на догоду тим органам та посадовим особам, яким закон дає репресивні повноваження.

Цим законом фактично ліквідуються конституційні гарантії свободи слова, передбачені статтею 34 Конституції України. Журналістська діяльність значно ускладниться у разі, якщо цей закон вступить в силу. Журналісти змушені будуть робити складний вибір між совістю і професійною етикою та страхом кримінального переслідування з боку правоохоронців.

З огляду на те, що громадськість має право отримувати із засобів масової інформації повну та об'єктивну картину подій та дізнаватися всі суспільно значущі точки зору, Незалежна медіа-профспілка, Національна спілка журналістів України та Комісія з журналістської етики вимагають від Президента України Віктора Януковича як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина застосувати вето щодо закону Колесніченка-Олійника».

Сергій Бушко

Фото: Олександр Корняков

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон