Археологiчна знахiдка на Херсонщинi

голос, Яновський, каміння
На Херсонщині тепер можна побачити власний «стоунхендж» - хіба що не такий великий, як всесвітньо відомий комплекс у Великій Британії.

Досліджуючи межі козацького кладовища на Кам'янській Січі, науковці з заповідника "Хортиця" випадково натрапили на два значно стародавніші поховання. Ці об'єкти датовані орієнтовно п'ятим тисячоліттям до нашої ери (перехід від епохи міді до епохи бронзи).

Розташовувалися вони на відстані до півкілометра один від одного, майже на одній лінії від тодішнього берега Дніпра (зараз це територія Національного природного парку "Кам'янська Січ"). І являли собою правильні кола з вапнякових брил та масивною вапняковою плитою у центрі - вона могла служити для жертвоприношень. Такий камінь є поширеним у цій місцевості, тож далеко везти його потреби не було, каже завідувач сектору "Кам'янська Січ" Національного заповідника "Хортиця" Андрій Лопушинський.

- За своїми розмірами брили, звичайно, не йдуть ні в яке порівняння із легендарним Стоунхенджем. Коли їх знову встановили вертикально, та заглибили у ґрунт, вони виявилися всього лише по коліно дорослій людині. Але, незважаючи на те, що ці кам'яні кола не такі грандіозні, вони цікаві і для дослідників, і для туристів. Відвідувачам будемо їх показувати як екскурсійні об'єкти, - запевняє Андрій Лопушинський. - А свого часу мегаліти, мабуть, служили й орієнтирами для подорожуючих Дніпром.


Фото надане Андрієм ЛОПУШИНСЬКИМ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон