Архітектуру та історію Херсона хочуть захистити від варварів

Херсон, набережна, Николенко
Чергова спроба міської влади вкрасти й забудувати херсонську набережну зібрала за круглим столом архітекторів, будівельників і представників громадських організацій Херсона.

На думку присутніх, набережна по проспекту Ушакова, проєктувалася як суспільний публічний простір і має залишитися такою. Повинен дотримуватися принцип — максимум зон для.

Всі спроби «потрібних людей» протягти сумнівне так зване «поліпшення» набережної, через архітектурні конкурси мають бути відхилені. Тільки цього року вже дві спроби херсонським архітекторам відбити вдалося.

Але де гарантії, що під кінець своєї каденції херсонська влада не вдасться до ще однієї спроби замахнутися на спільне, тільки з уже з більш зговірливою архітектурною комісією? Про це відкрито заявив незадоволений результатами конкурсного голосування міський голова Миколаєнко: голосуєте не так, як треба — замінимо.

Сергій КИЩЕНКО, заслужений будівельник України: Описуючи те, що відбувається в будівельному комплексі міста і в архітектурі Херсона, дуже важко триматися в рамках нормативної лексики. Хоча не триматися мені в цих рамках дозволено, бо за першим освітою я муляр — бетонник. У Херсоні сьогодні немає поняття архітектурного ансамблю, люди які на сьогодні визначають архітектурну політику міста... я не знаю де вони взагалі вчилися. І я підозрюю, що навряд чи у них є архітектурну освіту, а особливо у тих людей, які обіймають керівні посади управлінням архітектури міста.


Голова Херсонської організації партії “Перемога Пальчевського” Андрій Яценко упевнений, що це непросто непрофесіоналізм та нехлюйство, а навмисне знущання з херсонців. І вважає, що апелювати чи перечити тим, хто засів у міських кабінетах не має часу, бо остаточно можна втратити місто Херсон.

Андрій ЯЦЕНКО, голова Херсонської організації партії “Перемога Пальчевського”: Потрібно аби з Вашою допомогою у міську раду прийшли люди які мають профільну архітектурну освіту. Сьогодні там таких людей немає. Там бачення, яке не підходить, ні громаді міста, ні архітекторам, ні культурним людям.

Фактично мова йде, про те що сьогодні чиновники наплювали в душу місту. Бо і набережна, і вулиця Суворова — це душа міста. Чиновники знущаються з міста.


Голова Херсонського обласного товариства німців «Відергебурт» Володимир Рефлер етнічний німець за походженням, і справжній українець по суті каже, що країни з таким кліматом і природними умовами як Україна мають, поповнювати міський бюджет щонайменше на третину загальних надходжень саме від туризму.

Особливу популярність зараз набирає так званий “ностальгічний туризм”. Де люди ладні платити великі кошти, аби побачити місця пов”язані з життям своїх предків. Володимир Рефлер разом з німецькою громадою Херсона вже не один рік оббивав пороги міськвиконкому з пропозиціями започаткувати такий вид туризму й у Херсоні. Місто має для цього усі можливости, але можновладцям такі туристичні клопоти — зайве. Тому і відповідь одержана від міських чиновників не здивувала : «вам надо, вы и делайте».

Володимир РЕФЛЕР: У нас зіпсована історична частина міста. На вулиці Суворова знаходяться сім історичних пам'яток пов'язаних з етнічними німцями. Це перша аптека, перша пекарня. Ми розробили туристичний проєкт «Німецький шлях». Німецька нація дуже шанує історію. Ми звернулися до міської влади, говоримо що все що можемо зробити як громадська організація беремо на себе, але фасади відремонтувати не в наших силах. Відповідь була «вам надо, вы и делайте».

Громадський префект й небайдужа херсонка Ірина Бродовська не дівується такім відповідям можновладців. Вона упевнена, що штат міськвиконкому вибирається лише за вмінням “половинити” міський бюджет.

Ірина БРОДОВСЬКА, керівних ГО «Громадськи префекты»: Херсон падає в прірву, тут розбалансовано все, немає єдиного механізму роботи. У нас при владі нувориші які вирішили, що Херсон може бути кіосковим містом. Архітектура пішла в нікуди! Те зло яке переважає зараз в якості директорів департаментів, це дійсно зло — там знань немає. Я з багатьма з них спілкувалася і з формування бюджету і по надходженню і за розподілом.

Ми як «Громадські префект» написали в державну аудиторську службу на ті зловживання: і на якість доріг і на благоустрій. Тепер з цими цифрами й документами бігають депутати, показують як в місті Херсоні погано. Але ніхто з них не запропонував, що буде натомість. Вони хочуть знову прийти на наступні п'ять років, але де результати на користь міста за ці п'ять років? Їх немає. І ВИ знову хочете прийти на п'ять років, працювати за схемами, а нам це треба?

Учасники круглого столу впевнені, що проблеми архітектурного знущання з рідного міста почались не зараз й навіть не рік тому. Більш десятиліття, підступно і нахабно, попри думку городян і їх потреби, херсонські градоначальники вбивали, калічили й руйнували Херсон.

Сергій КИЩЕНКО, заслужений будівельник України: Я весь час чую «мер, мер, мер». Починаючи з 2002 року Володимир Васильович Сальдо, - ні, перші два роки він тримав в рамках, - а з 2004 цілеспрямовано вбивав місто. За ці роки коли мером був будівельник Сальдо в місті не збудовано жодної школи, жодного дитячого садка, жодної бібліотеки, жодної молочної кухні. Інший Володимир Васильович, який зараз сидить в кріслі міського голови, успішно продовжив цю політику, але з таким розмахом, що перший Володимир Васильович — відпочиває. Єдиний вихід — це контроль над владою і своєчасна зміна дійових осіб.

У міста немає затверджено головного документа — генерального плану, за яким воно повинно розвиватися й будуватися. А відтак, це розв'язує руки можновладцям, які забудовують місто на свій смак, та розсуд, а херсонці лише з жахом спостерігають як спотворюється місто. За круглим столом говорили й про архітектурну етику, дискутували, що робити з архітекторами, які “відзначилися” у проєктах, яки нанесли шкоди місту. Врешті висловили думку, що повинен існувати, кодекс “архітектурної гідності та порядності”.

Андрій ЯЦЕНКО, голова Херсонської організації партії “Перемога Пальчевського”: Потрібно аби з Вашою допомогою у міську раду прийшли люди які мають профільну архітектурну освіту. Сьогодні там таких людей немає. Там бачення, яке не підходить, ні громаді міста, ні архітекторам, ні культурним людям.


А достойні архітектурні проєкти в Херсоні існують, і навіть не один. Олег Іванов, архітектор з 30-річним досвідом говорить, що на початку двотисячного року проводився конкурс на забудову нового мікрорайону "Прибережний".

Олег Іванов, архітектор: Я бачу Херсон, його майбутнє в мікрорайоні "Прибережний". З приватними двоповерховими будинками та висотками. Включаючи й набережну з пляжем, яхт-клуби та канал для веслування. А найголовніше в'їжджаючи по річці бачиш — місто красень.


Результатом дискусії стало звернення до Президента України, до голови Верховної Ради, Генерального Прокурора України. А також учасники дискусії домовились, що вони створять постійно діючий неформальний круглий стіл з розвитку архітектури міста та захисту історії міста від варварів.
Варвара НИКОЛЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон