В Херсоні мешканці перетворюють каналізацію на смітник

каналізаця, сміття, засмічення
Серпень і вересень в Херсоні, як правило, багаті на звернення споживачів з причини засмічень каналізації. Затори, що виникають на внутрішньобудинкових, дворових та вуличних мережах у період активного консервування, створюють загрозу безперебійному водовідведенню міста. Це додає проблем не тільки службі водовідведення Водоканалу, а й створює некомфортні умови проживання і для самих жителів.

Цього року дуже складними виявилися карантинні місяці – деякі споживачі, ніби заради власної безпеки, не обтяжували себе прогулянкою до сміттєвого контейнера у дворі, а вирішували питання звільнення квартири від сміття просто скидаючи його у каналізацію. При такому ставленні аварії на мережах водовідведення неминучі.

Фахівці служби водовідведення вимушені залишати заплановані заходи з реконструкції обладнання та витрачати час на ліквідацію засмічень: спочатку промивають труби гідродинамічним способом, потім прочищають тросом зі своєрідним йоржем, після чого у вузький каналізаційний колодязь на тросі спускається працівник та збирає сміття у відро, яке передає наверх. Робота не з приємних, якщо враховувати, що промивання буває успішним часто з 3-4 спроби, а трос з йоржиком, який зібрав на себе чергову пробку, часто доводиться витягувати за допомогою транспортного засобу. І, що дуже дивно, працівники Водоканалу часто наражаються на незадоволення мешканців будинків, у дворах яких виконуються «брудні» роботи, що супроводжуються, безумовно, неприємним запахом.

«Мешканці житлових будинків не замислюються про наслідки своєї недбалості: щоденно ми ліквідовуємо до 30 засмічень, у яких знаходимо подрібнені кавунові шкірки, обрізки овочів, засоби особистої гігієни, рушники, ганчір’я та інше. Останнім часом – багато медичних масок. Це вже не говорячи про волосся та жири. Весь цей «скарб» створює підпори у підвалах, що викликають розгерметизацію внутрішньобудинкових мереж каналізації та витоки стічних вод, випарами яких вимушені дихати всі мешканці будинку. Цьому можна запобігти, якщо використовувати каналізацію лише за призначенням і не робити з неї смітник», – прокоментував ситуацію заступник начальника служби водовідведення Водоканалу Юрій КУФТО.

Фахівці нагадують, що у каналізацію дозволено скидати фізіологічні відходи та рідини, що не мають клейкових властивостей. Жири і волосся, які здатні накопичуватися на стінах труб, поступово зменшують їх пропускну спроможність, а іржа, пісок, ганчірки, поліетиленові вироби створюють інколи настільки серйозні закупорювання, що усунути їх можливо лише за допомогою спецтехніки або заміни ділянки мережі.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон