До коронавірусу ще й грип чекають на Херсонщині

грип, чекають, вакцина
Коронавірус коронавірусом, а грипу та гострих респіраторно-вірусних інфекцій в Україні також ніхто не відміняв.

Нинішньої осені, наприклад, у нас очікують появи штамів вірусу грипу груп А та В «Гуанчжоу», «Гонконг», «Вашингтон». Торік сезонний підйом захворюваності на такі недуги спостерігався наприкінці грудня, а його стрімке зростання починалося після того, як хлопці та дівчата повернулися на уроки з зимових канікул. Та зараз просто не можна сказати, чи навчатимуться наші школярі за партами, чи знову підуть на дистанційне навчання, і якщо це станеться, то коли саме. Тож COVID-19 експертам «усі карти сплутав», і вони не в змозі більш-менш точно спрогнозувати розвиток епідемії грипу в Україні взагалі та на Херсонщині зокрема.

Напередодні епідемії такі представники груп ризику, як медики, педагоги, працівники дитсадків та великих підприємств проходили вакцинацію від грипу – в тому числі й бюджетним коштом. Але тепер люди сумніваються: чи варте воно того, якщо й після рятівного нібито уколу небезпека підхопити коронавірус зберігається. Втім, фахівці запевняють: варте!

— Дійсно, симптоми грипу та коронавірусу дуже схожі, надто на початковому етапі розвитку хвороби, — погоджується керівник епідвідділу держустанови «Лабораторний центр Херсонщини» Наталя Єрємєєва. — Але якщо вакцина допоможе уникнути хоча б грипу чи перенести його у легкій формі, це вже великий плюс. За вартості препарату близько трьохсот гривень лікування грипу з ускладненнями обходиться в рази дорожче. Крім того, він «вибиває» з робочого графіку – пацієнт опиняється «на лікарняному» тривалістю з тиждень.

Тож з 28 вересня «Лабораторний центр Херсонщини» щотижня буде збирати інформацію про звернення до поліклінік і лікарень та шпиталізацію пацієнтів з симптомами грипу й ГРВІ. І вже на основі цих даних робитимуть висновки про наближення епідемії. А та може «накластися» на епідемію коронавірусу, що тоді навряд чи закінчиться. Попереду – нелегкі часи.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон