Тисячолітні артефакти повернули з небуття на Херсонщині

артефакти, небуття, студенти
Древні артефакти…з завалів сміття. На стихійних звалищах у степових лісосмугах Білозерського й Бериславського районів області студенти й науковці Херсонського державного університету виявили три примітивно обтесані вапнякові брили.

Виглядали вони досить неоковирно, і на око нічого визначного собою не являли. Та фахівці зауважили, що обтесували камінь явно не сучасним інструментом.

І обстеження вже першої брили принесло сенсацію: встановили, що то – пам’ятна стела, яку племена кіммерійців встановлювали на курганах, де ховали вождів та визначних воїнів ще в третьому-четвертому тисячоліттях до нашої ери.

Тобто «прості камені» насправді були «предками» відомих нам скіфських і половецьких «баб». Найімовірніше, кургани зі стелами селяни просто розорали, а унікальні раритети відтягли за межі полів, та викинули, наче непотріб.

У виші свідкам сивої давнини віддали належну шану. Їх реставрували та встановили в університетському парку, біля підніжжя штучного кургану, тобто повернули у звичне «середовище існування». Тут композицію відтепер може побачити кожен охочий. Але вона – не просто оригінальна окраса зеленої оази в центрі Херсона.

Ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський каже, що то і цікавий, багатообіцяючий науковий проект. Студенти ХДУ будуть шукати дикі трави й квіти, що здавна зростали у таврійському степу.

Їх висаджуватимуть на парковому кургані, та доглядатимуть, аби вони прижилися, вивчаючи особливості таких біоценозів. Тож власне із створенням насипного кургану та встановленням кіммерійських стел ще нічого не закінчується. Адже облаштування у вузівському парку дивовижного «острівця» цілинного степу розраховане на роки.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон