У Херсоні відбудеться історичний фестиваль

фестиваль, історія, херсон

3 та 4 жовтня у м. Херсоні відбудеться ІІІ історичний фестиваль «LEGIO Historica Херсон». Він буде проведений громадською організацією «Ідеалісти», проектом «Likбез. Історичний фронт», Комунальним закладом «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара», ККЗ «Ювілейний», Кафедрою археології, історії та методики викладання Херсонського державного університету, Центром студій геноцидів імені Рафаеля Лемкіна, Центром дослідження історії Литви у Херсонському державному університеті та Арт-клубом «Masson» за підтримки Управління молоді та спорту Херсонської міської ради». Фестиваль проходитиме у приміщенні ХОУНБ імені Олеся Гончара (вул. Героїв Крут, 2), ККЗ «Ювілейний» (вул. Перекопська, 11) та арт-клубі «Masson» (вул. Суворова, 27).

LEGIO HISTORICA – історичний проект, створений у 2017 році викладачами та студентами історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Засновники поставили собі за мету розповідати про минуле з використанням практик із сфери публічної історії – простою мовою та застосовувати різні формати, щоб зацікавити широкий загал. У листопаді у Києві пройде вже VІ фестиваль, але перед тим команда завітає до Херсону, щоб провести захід, який об’єднає навколо себе істориків, діячів у сфері освіти та культури, учнівську та студентську молодь і усіх, хто цікавиться історією.

На регіональному рівні важливою ціллю проекту є нетворкінг між столичними та місцевими проектами у сфері популяризації історії для взаємозбагачення, подолання стереотипів, міфів. З близько 20 подій фестивалю київські гості забезпечують менше половини – фокус робиться саме на минулому краю, учасники зможуть чітко побачити у локальній історії український контекст і навпаки. До уваги гостей будуть науково-популярні лекції, семінари, воркшопи, презентації від найкращих місцевих та українських істориків і популяризаторів науки, книжковий ярмарок від провідних українських видавництв, локація з історичними настільними іграми, програма кінопоказів, екскурсії та квест!

Відкриття фестивалю відбудеться у суботу, 3 жовтня, об 11.00 у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара, після гостей чекає лекційна програма та майстер класи і о 17.00 розпочнеться програма кінопоказів у ККЗ «Ювілейний. 4 жовтня майже повністю буде присвячене екскурсіям – до уваги гостей будуть кілька оригінальних маршрутів, а завершиться цікавою дискусією про долю історичної спадщини Херсона, що пройде у арт-клубі «Masson». Вхід на усі фестивальні майданчики вільний.

Фестиваль пройде із дотриманням актуальних карантинних обмежень. На фестивальні події у середині приміщень гості будуть допускатись після температурного скрінінгу та за умови наявності захисної маски. Організатори забезпечуватимуть можливість дотримання соціальної дистанції.

Євгеній ШАТІЛОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон