Херсонський відгомін світової сенсації

відгомин, сенсація, коні
Світові медіа облетіла сенсаційна новина: у США клонували коня Пржевальського – отримане таким чином лоша підростає і почувається чудово.

Але мало хто знає, що в реалізації проекту брала участь і Україна. Саме з заповідника Асканія-Нова на Херсонщині до зоопарку Сан-Дієго (у тамтешньому зооцентрі проводили вивчення геному породи) ще 1982 року відправили цілу «делегацію» з трьох коней Пржевальського – жеребця й двох його подруг. Вони були внесені у міжнародну племінну книгу й отримали номери, ставши частиною довготривалої програми відновлення чистокровної породи диких коней Монголії. Та експериментами з вивчення геному та клонування вона, звісно, не обмежувалася.

З 1990 по 1994 року у всіх коней Пржевальського, які мешкали на ділянці цілинного степу заповідника Асканія-Нова, на дослідження взяли кров. І в частині з них виявили небажані домішки – гени домашнього коня. Це було «відлунням» експериментів 50-х років минулого століття, коли за участю диких тварин намагалися поліпшити породи домашніх. Коней Пржевальського із «змішаною» кров’ю тоді не стали знищувати, але до розмноження вже не допускали, виділивши чистокровних носіїв прадавнього гену в окрему групу. І незалежно від успіху чи невдачі експериментів із клонуванням у США, асканійська лінія цих дивовижних копитних почувається впевнено.

Інформація до роздумів. Перші коні Пржевальського з Монголії прибули до зоопарку Асканія-Нова у 1899 році. Кілька експедицій для їх відлову фінансував особисто засновник заповідника Фрідріх Фальц-Фейн. А в 1905 році вперше в історії саме в Асканії-Нова у неволі народилося лоша коня Пржевальського – про технології клонування тоді навіть не чули.

— Зараз у Асканія-Нова степом гуляють 63 особини чистокровних коней Пржевальського. З них дві самички народилися нинішнього року. Їх назвали Ашаною та Асмірою, — розповіла заступник директора заповідника Асканія-Нова, кандидат біологічних наук Наталія Ясинецька. – Окрім того, табун коней Пржевальського є і в зоні відчуження біля Чорнобильської АЕС. Починався він з трьох десятків особин, завезених до Чорнобильського радіаційного біосферного заповідника з Асканії-Нова. Тепер там, за різними підрахунками, до двохсот коней Пржевальського, які вільно переміщуються з території України в Білорусь і назад. Вони навчилися успішно захищатися від вовчих зграй та інших хижаків, той найбільша загроза для них – браконьєрство й схрещування з домашніми конями.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон