Наслідки посухи для заповiдника на Херсонщині

посуха, заповідник, Гавриленко
Біосферний заповідник "Асканія-Нова" представляє межиріччя Дніпро-Молочної і відповідно тут досить жорсткі погодно-кліматичні умови були споконвіку.

Посуха - досить характерне явище для цієї території - говорить директор біосферного заповідника "Асканія-Нова" Віктор Гавриленко:

"Цей рік як раз навесні, коли повинні розвиватися рослини весняного ритмотипу – ковили, різноманітні злаки. То у березні випало 3 міліметри, у квітні 3 мм. Це зовсім непродуктивна волога, тому ми бачимо, що травостій надзвичайно низький. Практично у 3-4 рази менший, ніж минулого року. Якщо на цій великій степовій галявині травостій минулого року досягав 70 см, то зараз і 20 не видно. От цим все сказано, що цього року ми маємо сильну посуху", - зазначив він.

Віктор Гавриленко говорить, що для заповідника це не катастрофічно, але про корми для тварин довелось подбати ретельніше:

"Інша річ, що треба заготовити корми в інших місцях для тварин зоологічного парку. Частина, звичайно, цього ресурсу вже зроблена. Зараз буде здійснюватися додаткова закупівля соковитих кормів. Далі концентрованих кормів, щоб в зиму ми пішли підготовленими.

Для цього ми направляємо зараз основні кошти спецфонду, які отримали за рахунок екскурсійної діяльності, реалізації тварин зоопарку, рослин дендропарку. Це все складається відповідно на рахунки і потім буде використано для збереження біорізноманіття, яке штучно завезено до Асканії-Нова, а природа великого степу буде жити за своїми законами", - пояснив Гавриленко.


Як розказав Суспільному начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології Юрій Кіріяк, така засушлива погода із середини липня до кінця жовтня у регіоні останні 5 років:

"Ми фактично спостерігаємо нульові запаси вологи у водному шарі. Зараз у аграріїв будуть доволі серйозні проблеми з посівом озимих культур. Терміни для цього оптимальні а запасу вологи в грунті немає. Така погода в нас протримається до середини жовтня, саме в цей період ми очікуємо надходження вологих мас які принесуть опади і посуха закінчиться", - пояснив еколог.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон