На Херсонщині деякі віборчі округи сформовано з порушеннями

опора, вибори, округи
Територіальні виборчі комісії Херсонської області сформували та затвердили кількість виборчих округів. Херсонська та Скадовська районні комісії порушили терміни утворення, а Новокаховська та Генічеська – без дотримання принципу неперервності меж. Як поділили Херсонщину на округи, дізналася ОПОРА.

5 та 6 вересня 2020 року територіальні виборчі комісії повинні були утворити територіальні виборчі округи. Однак, не всі комісії зробили це вчасно.

Найпершою в Херсонській області утворила виборчі округи Скадовська районна ТВК. Засідання, на якому узгодити кількість округів та їх межі, відбулося 2 вересня. Всього сформовано 5 виборчих округів із загальною кількістю виборців 99584 особи.

4 вересня, з порушенням термінів, Херсонська районна ТВК утворила 6 виборчих округів. Однак уже 7 вересня кількість округів було змінено на 5. Загальна кількість виборців у Херсонському районі – 384018 осіб.
Інші районні виборчі комісії Херсонщини утворили округи вчасно: Бериславська та Каховська – 5 вересня, Генічеська – 6 вересня.

Бериславська районна ТВК сформувала 4 округи, кількість виборців у районі – 76729 осіб.

6 округів утворила Каховська ТВК. Загальна кількість виборців у Каховському районі – 177247 осіб.

Генічеська районна ТВК на засіданні 6 вересня узгодила поділ на 4 виборчі округи. Кількість виборців у районні – 93759 осіб.

Проблеми із затвердженням кількості округів виникли у Новокаховській та Генічеській міських територіальних виборчих комісіях.

6 вересня Спостерігачі ОПОРИ були присутні на засіданні Новокаховської міської ТВК. У залі засідання довго дискутували члени комісії та представники ЗМІ стосовно кількості округів. Голова комісії викликала поліцію та написала заяву з приводу втручання у роботу комісії. Однак засідання продовжилося під головуванням заступника і постанову про округи було затверджено. Комісія узгодила поділ на три округи.

Генічеська міська ТВК затвердила утворення трьох округів. Однак, як зазначає голова комісії Юрій Тутов, таке рішення порушує статтю 201 Виборчого кодексу України.

«У Законі наголошується, що при утворенні виборчих округів необхідно дотримуватися принципу неперервності меж. У затвердженій постанові другий округ розділяють на дві частини місто Генічеськ та затока Сиваш… Усі присутні члени комісії підтримали постанову з порушеннями, я проголосував проти. Однак, був зобов’язаний підписати її та надіслати до ЦВК, але зі своїм коментарем та схемою, на якій одразу видно, що округ розділений,» – прокоментував голова комісії.

Загальна кількість виборців У Генічеській міській громаді – 43514 осіб.

Херсонська міська ТВК сформувала 7 виборчих округів на засіданні 5 вересня. Кількість виборців у Херсонській міській громаді – 260068 осіб.

Херсонська обласна ТВК 5 вересня утворила 8 територіальних виборчих округів з виборів депутатів Херсонської обласної ради. Загальна кількість виборців – 804934 осіб.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон