У Херсоні завершився фестиваль "ГогольFest Dream"

ГогольFest, херсон, фестиваль, режисер, концерт

Вчора, у неділю 6 вересня, в Херсоні завершився Всеукраїнський фестиваль "ГогольFest Dream". Біля готелю "Фрегат" о 21:00 відбувся концерт "DakhDaughters" – він й ознаменує кінець триденному дійству.

З 12:00 в "Urban CAD" ініціатор фестивалю Влад Троїцький проводив лекцію "Dream – мрія чи сон" та спілкувався з гостями фестивалю.

"Наша ідея – максимально "розбудити" місто, відкрити саме місто для міста. Відчуття застиглої середземноморської культури південного міста, не такого розкрученого, як Одеса, але зі своїм шармом і дивовижними людьми", – говорить режисер.

Троїцький додає, що ініціаторами проведення цьогорічного "ГогольFest Dream" саме у Херсоні були голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв та американська компанія USAID.

Під час лекції Влада Троїцького в ангарі "Urban CAD" відбувся перформанс театру "ПЛОТ" з Одеси. Після цього на сцені виступив херсонський плейбек-театр "Sun City" з постановкою "Dream Мрія". Це імпровізація, режисерами якої є глядачі, розказує акторка Ольга Прибильська:

"Ми відтворюємо ідею мрії, тобто, як людині бути зі своєю мрією, якщо вона здійсниться, наприклад. Або навпаки – якщо ваша мрія не здійснюється, як буде виглядати ваше життя, як ви будете почуватися? Чи поставите за мету здійснити іншу мрію?"

Плейбек-театр "Sun City" представив постановку "Dream"

За словами акторки, суть плейбек-театру полягає в тому, що самі актори не домовляються між собою і грають за натхненням.

О 15:30 у театрі-кафе в приміщенні Херсонського академічного драматичного театру імені Миколи Куліша гості фестивалю прослухали камерну оперу Василя Стуса "Перехожий".

"Ти ніби заглиблюєшся в це дійство і живеш разом з артистами. Це зовсім інші відчуття, ніж ти включаєш вдома на кухні", – ділиться враженнями від побаченого глядачка Катерина Босяченко.

Головне завдання на сцені – передавати слова Василя Стуса, співати, розповідає акторка театру "Дах" Софія Баскакова. Дівчина співала без перерви практично півтори години:

"Для мене ця вистава – це спроба навчання і спроба воскресити Стуса. Це мій вчитель, який говорить слова, в першу чергу потрібні мені. Але вони потрібні не тільки мені – в кожному є велика людина і майже кожен не хоче її бачити".

Протягом трьох днів фестивалю в Херсоні відбувалися перфоманси, театральні постановки, музичні концерти та лекції

Ігор Димов – ще один актор театру "Дах", задіяний у виставі. Проте головна його мета – бути непомітним, говорить чоловік:

"У мене є одна головна задача – мене під час вистави не має бути. Має бути тільки слово Стуса. Моя функція – тільки як ретранслятора".

О 18:00 на великій сцені театру імені Миколи Куліша представили оперу-реквієм "Йов". Музика та співи тут чергувалися із читанням "Книги Йова".

Наступне місто, куди вирушить "ГогольFest", – Фастів, потім – Дніпро, говорить Влад Троїцький.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон