Археологічні розкопки на Херсонщині завершились унікальними знахідками

артефакти, знахідки, Тягинка
Знайдені артефакти XIV століття руйнують міфи радянської і російської пропаганди.

Новими унікальними знахідками завершилась п’ята археологічна експедиція на території середньовічного міста і фортеці часів Великого Князівства Литовського в Тягинці Бериславського району. Волонтерам і вченим вдалося відкопати частину фортифікаційної споруди і фігурний камінь, що добре зберігся до наших днів. Знайшли тут також речі литовської матеріальної культури – зокрема, арбалетні болти, елементи прикрас, монети XIV-XV ст, а також фрагменти керамічних виробів.

— Ці знахідки є унікальними, — розповіла докторка історичних наук, професорка Інституту археології Національної академії наук України Світлана Біляєва. – Приміром, ми відкрили нову для нас вежу, ще й з оригінальними елементами сельджуцького декору. Вона має певні аналогії з тим, що можна побачити в Криму, зокрема, в Мангупі, а також Туреччині. Подібного за межами Кримського півострова в Україні ще не було. Певно, ці роботи виконували майстри, знайомі з мистецтвом сельджуків.

Археологічні розкопки в Тягинці тривають уже не один рік. Раніше дослідникам вдалося зробили аерофотозйомку місцевої фортеці, збудованої литовським князем Вітовтом у ХIV—ХV століттях та відкопати частину зовнішньої стіни, яку раніше ніхто ніколи не бачив. За словами Світлани Біляєвої, саме тут знаходився кордон Великого князівства Литовського і Руського з Золотою Ордою на півдні біля Чорного моря.

Все це, разом з усіма знайденими артефактами, доводить, що вже у ХIV столітті на території сучасної Тягинки існувало розвинене місто зі справжнім водогоном. А це суперечить існуючим міфам радянської і російської пропаганди про те, що міська культура на території Херсонщини з’явилась лише завдяки імператриці Єкатерині другої.

Як і в минулі роки, археологічна експедиція проводилась виключно за кошти волонтерів і меценатів. До неї долучились учасники з Харкова, Херсона, Мелітополя, Запоріжжя, Києва та Івано-Франківська.

— Прикро, що все це здійснюється лише завдяки волонтерам. Адже фортеця в Тягинці має всі шанси стати чудовим туристичним об’єктом, в якому археологів може очікувати ще чимало цікавих відкриттів, — сказала Світлана Біляєва.

Частину цінних знахідок археологи передали Тягинській сільраді, яка має намір створити музей історії села.

— У нас є така мрія, тим більше, що нічого подібного в Тягинці ніколи не було, — прокоментувала сільський голова Раїса Пономаренко. – Поки ми створили музейний куточок в нашій школі, для якого виділили окрему кімнату. А в майбутньому хотіли б створити туристичні маршрути, до якого можна було б включити й місце, де розташовані залишки Тягинської фортеці. Це потребує чималих коштів і зусиль, але робити такі речі, безумовно, потрібно.

Олег БАТУРІН

Фото групи «Археологічної експедиція Тягинь» у Фейсбуці.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон