Одинокі матері Херсонської області вирішили мітингувати

кабмін, виплати, діти
Одинокі матері Херсонської області вирішили мітингувати через нововведення щодо призначення виплат на дітей. Про це повідомила читачка Олена, яка зателефонувала до редакції газети «Гривна». За її словами, такі ж акції протесту відбудуться не тільки в Херсоні, але й в інших містах України

Матерів-одиначок не влаштовують зміни до порядку виплат, які розробив Кабмін, адже багато хто з жінок утратять виплати на дітей.

ХТО МАЄ ПРАВО ОТРИМУВАТИ ДОПОМОГУ ЯК МАТИ-ОДИНАЧКА

За інформацією урядового сайту kmu.gov.ua, право на цю допомогу мають жінки (які не перебувають у шлюбі), одинокі всиновлювачі, якщо в документі про народження дитини відсутній запис про батька (матір) тощо.

Право на допомогу на дітей одиноким матерям (батькам) має мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію через утрату годувальника, соціальну пенсію або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачені Законом «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам із інвалідністю».

Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала та не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає та виховує дітей, права на одержання допомоги не має. При реєстрації цією жінкою шлюбу з особою, від якої вона має дітей, допомога на дітей, народжених від цієї особи, не призначається.

ЗА ЯКИХ УМОВ НАДАЮТЬ ДОПОМОГУ?

Виплати на дітей одиноким матерям, призначено за умовами, що діяли до 30 червня 2020 року (включно), виплачуються до закінчення строку їх призначення. А з 1 липня ця допомога призначається за новими умовами.

Так, допомога на дітей одиноким матерям, які мають дітей віком до 18 років (за умов навчання за денною формою у ВНЗ, ПТУ тощо до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення 23 років), надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за 6 місяців, що передують місяцю перед зверненням.
Із 1 липня допомога на дітей одиноким матерям не призначається якщо: перше – в складі сім’ї є працездатні особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, та не працювали, не проходили військову службу, не провадили підприємницьку чи професійну незалежну діяльність, не здобували освіту в ВНЗ, ПТУ тощо, не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, сумарно більше ніж три місяці протягом періоду, за який враховуються доходи. Тобто тепер мати для отримання допомоги на дітей обов’язково повинна офіційно працювати, або здобувати професійну освіту, або бути зареєстрованою в центрі зайнятості. Але щодо цього все одно в законі є винятки для одиноких мам, які не працювали, наприклад, через вік дитини – до 3 років або доглядають за хворою дитиною.
Друге – допомога на дітей не призначається особам, які входять до складу сім’ї та протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям купили земельну ділянку, житло, транспортний засіб, будматеріали, будь-які послуги (крім медичних, освітніх тощо) на суму, яка на дату купівлі, перевищує 50 тисяч гривень.

До речі, ці названі нововведення схожі на умови призначення й житлової субсидії.

Третє – якщо у власності сім’ї є друга квартира (будинок). Але крім житла, яке розташоване на тимчасово окупованій території в Донецькій і Луганській областях, Криму, на лінії зіткнення, або житла, непридатного для проживання, що підтверджено актом обстеження технічного стану.

Четверте – якщо у власності сім’ї є більше ніж один автомобіль, транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з дати випуску якого минуло менше, ніж 15 років (крім мопеда та причепа). При цьому не враховуються транспортні засоби, отримані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через органи соцзахисту населення, в тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля, а також транспортні засоби, придбані батьками – вихователями дитячих будинків сімейного типу.

Але ці нові умови для призначення допомоги не є категоричними, тому що в постанові міститься чbмало винятків, пов’язаних із різними життєвими обставинами. Тому варто консультуватися зі спеціалістами органів соцзахисту.

ЩО ОБУРЮЄ МАМ

Як прокоментувала читачка Олена, яка звернулася до редакції газети, більше за все одиноких матерів не влаштовує пункт про обов’язкове працевлаштування, тому що важко знайти роботу. Особливо жінкам, які проживають у сільській місцевості. Особливо недоречні такі зміни саме зараз, під час дії карантину, коли складно з роботою взагалі.

Також неприємно вразило матерів обмеження щодо купівлі будматеріалів чи меблів, іншого, адже вони мають виховувати дітей у гідних умовах. За словами Олени, матері зі всієї України вже згуртувалися, написали лист Президенту України та підготували відеозвернення.

ДУМКА СПЕЦІАЛІСТІВ

«Гривна» звернулася до спеціалістів органів захисту в Херсоні, щоб почути їх думку про нові обмеження. Як вважають фахівці, ні ці нововведення, ні ті правила, які діяли до 1 липня, не можна назвати справедливими. Зокрема мова йде про мам, які дійсно самостійно виховують дитину (дітей) і працюють, щоб діти жили в достатку. Адже навіть зарплата в 5–7 тисяч гривень може не давати права на отримання допомоги одиноким матерям, або мама отримує всього кілька сотень гривень, у той час як непрацююча – максимальну виплату. Це відбувається через те, що розмір допомоги дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним доходом сім’ї в розрахунку на 1 особу за попередні півроку.

Щоб було легше розібратися, приклад правильного обчислення. Ситуація: мати-одиначка має двох дітей – 7 і 5 років, отримує заробітну плату протягом останніх 6 місяців по 5 тис. гривень на місяць (більше ніяких доходів не отримує).

Розмір допомоги в такому разі, станом на лютий, обчислюється на кожну дитину окремо. На старшу, напри-клад, таким чином: 2218 гривень (100% прожиткового мінімуму на дитину 7 років) – 5000 грн/3 (середньомісячний дохід на 1 члена сім’ї: дохід ділимо на 3, оскільки членами сім’ї є мама та двоє дітей) = 551 грн 33 коп. на місяць. А якщо б ця мама взагалі не працювала, то на дитину 7 років отримала б допомогу в розмірі 2218 гривень.

Отож, правила, які діяли раніше, навпаки, не стимулювали жінок працювати. До того ж, як зазначають фахівці органу соцзахисту населення, близько 90% жінок, які претендують на отримання допомоги як мати-одиначки, насправді мають чоловіків, які допомагають вести господарство та виховувати дітей.

Але тепер нововведення призведе до того, що більшість одиноких матерів узагалі не зможуть отримувати допомогу й ряди тих, кому з мам вона не надходила через офіційний дохід, поповняться ще й тими, які не зможуть узагалі знайти роботу. Дійсно, дуже недосконалий закон. Можливо, законодавець відреагує на звернення жінок і перегляне своє рішення.

До речі, позитивним у цьому нововведенні фахівці називають те, що тепер при зверненні матері не треба збирати купу документів кожні півроку, вони мають заповнити лише заяву та декларацію (схожі на ті, що для житлової субсидії). Всю іншу інформацію фахівці братимуть із реєстрів, співпрацюючи з різними органами. І тільки в разі відсутності якоїсь інформації жінку попросять її надати особисто.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон