Херсонський лицар синього хреста

ветеринар, свято, медик
Цього року 9 серпня відзначають своє свято «лицарі синього хреста» – ветеринари. Чому синього? Бо у медиків, які лікують людей, символом медицини є хрест червоного кольору. А у тих, хто піклується про братів наших менших – синього.

На посаді керівника Херсонської міської державної лікарні ветеринарної медицини Максим Лехкодер перебуває лише кілька місяців. Проте з тваринами працює вже більше 6 років. Напередодні професійного свята він розповів про п’ятірку найпоширеніших питань, з якими до нього звертались і продовжують звертатись власники чотирилапих, крилатих і вусатих.

Без перебільшення «топовим» питанням лишається чи можна котів і собак годувати тим самим, що й людей.

- Людина від природи всеїдна. Тобто може отримувати необхідні речовини як з рослинної, так і з їжі тваринного походження. У котів і собак система травлення призначена для споживання білків тваринного походження. Ясна річ, від того, що ви нагодували песика чи котика супом або макаронами, вони не помруть, але регулярне харчування такою їжею може підірвати їхнє здоров’я. Як саме? По-перше, починаються розлади обміну речовин. Під час обстеження у собак та котів виявляються патологічні зміни в кістковій структурі, дисфункція щитовидної залози, підвищений рівень глюкози та ліпідів в крові, жирова дистрофія печінки.

При цьому тварини дуже часто страждають надлишковою вагою та ожирінням, може розвитись діабет. Хутро може тьмяніти та випадати, погіршується стан шкіри, з’являється лупа. Але ж нам так важко встояти, коли наші улюбленці заглядають в очі та просять якийсь смаколик. Шматочок вареного м’яса без солі, скибочка нежирного якісного сиру, ложка йогурту без домішок, скибочка яблука – все це можна запропонувати собаці або коту за виконування команди або просто так, для спільного задоволення. Але таке частування може бути лише доповненням до основного раціону, що займає не більше 10% від його загального об’єму. – розповідає Максим Лехкодер.

Є й певний перелік того, чого домашнім котикам і собакам взагалі не варто вживати:

1. Кістки, особливо ті, що піддалися кулінарній обробці. Шматочки крихких кісток можуть травмувати шлунково-кишковий тракт тварини.

2. Шоколад. Какао-боби містять речовини, які токсичні для котів та собак. Особливо небезпечний гіркий шоколад, де високий вміст какао-бобів. Навіть один шматочок, через певний проміжок часу, може призвести до аритмії, судом та летального випадку.

3. Цибуля – руйнує еритроцити крові в домашніх тварин, що призводить до анемії.

4. Сира риба, особливо річкова. Може бути джерелом паразитів та містить тіаміназу, що руйнує вітамін В1. При регулярному вживанні розвивається гіповітаміноз, що приводить до розладів нервової системи.

5. Авокадо містить персін – токсин, що викликає серйозне шлунково-кишковий розлад у собак та котів.

6. Алкоголь. Якщо людина має ферменти, що розщеплюють етанол на більш безпечні сполучення, то в організмі тварин їх не існує. Вони відразу отримують важке алкогольне отруєння.

Питання №2: чому моя собака виє?

Варіантів може бути декілька. Перший – так тварини спілкуються. Такий метод їм дістався від пращурів-вовків.

Є ще кілька варіантів такої поведінки:

• попередження про небезпеку. Так, собаки не раз рятували своїх господарів від, наприклад, пожежі: тонкий нюх дозволяє їм відчути навіть легкий запах диму і запобігти великій біді.

• музичний талант. Собачий слух розвинений набагато краще від людського, тому деякі з них активно реагують на музику і навіть «підспівують» в унісон. Крім того, вони можуть завити, почувши сигналізацію – їх просто дратує різкий звук.

• нудьга і самотність. Багато собак погано переносять відсутність господарів і виють від туги. Залишайте улюбленцю іграшки і вмикайте радіо, щоб він не так сильно сумував.

• привернення уваги. Якщо пес починає підвивати в присутності власника, швидше за все, він щось хоче: гуляти, бавитись, їсти або пити. Кінологи не радять заохочувати таку поведінку: давайте собаці те, що він просить, лише після того як перестане вити.

• повня. Собаки дуже чутливі до місячного циклу. Як і багатьох людей, їх непокоїть повний місяць, вони не можуть заснути і починають вити.

• надлишок почуттів. Таким чином деякі собаки висловлюють бурхливі емоції при довгоочікуваній зустрічі з улюбленим господарем або в передчутті прогулянки.

• біль. Зазвичай собака, у якого щось болить, не просто виє і скавулить, але ще й підтискає лапи, і набуває неприродних поз. У такому випадку потрібно негайно показати його ветеринару.

Питання №3: доктор, мій пес скавулить. Що сталось?

Скавчати собаки можуть з тих самих причин, що і вити. Проте є ще кілька варіантів:

• уві сні. Собаки теж бачать сни і переживають різні враження.

• ознака підпорядкування. Винний вихованець скавчить, припадає на живіт або перевертається на спину, ніби просить пробачення – скажімо, за погризене взуття. Те ж саме відбувається, коли молодий і недосвідчений пес зустрічає на прогулянці більш сильного конкурента.

• мисливські повадки. Вони можуть прокинутися навіть у крихітного кімнатного песика: побачивши у вікно нахабних голубів або кішку, він скавулить з розпачу.

• статевий потяг. Якщо сучка непокоїться і скавулить, скоріш за все, у неї настала або наближається тічка. Так само може повестися кобель, відчувши поблизу тічну «подружку».

• при хворобі. Якщо пес скавулить при сечовипусканні – у нього негаразди з сечостатевої системою, при випорожненні – з кишківником, після їжі – з травленням. Якщо при цьому трясе головою і несамовито чухає вуха – зверніть увагу на органи слуху. При найменших підозрах – не відкладайте візит до ветеринара!

Питання №4: чому собаки лижуть лапи?

- Найпростіша відповідь – щоб їх очистити від бруду. Але тут також дуже багато нюансів. Наприклад, така поведінка може говорити про алергію або дерматит. Шкіра на подушечках лап і між пальцями запалюється, червоніє і свербить, і тварина страждає. Вилизування лап може бути ознакою попрілостей, особливо якщо порода з довгою шерстю. Бо густа шерсть між пальцями погано висихає після миття, а бактерії успішно розмножуються у вологому середовищі.

Не варто забувати і про паразитів. Ваш пес також міг травмувати лапу, загнати гостру друзку тощо. Також, вилизуючи лапи, собаки можуть робити собі «манікюр» - довгі кігті заважають бавитись, бігати, та й просто ходити. Тому господарям варто за цим слідкувати. – пояснює Максим Лехкодер.

Вилизування лап навіть може бути сигналом про проблеми зі шлунком у тварини. А такими діями пес хоче викликати у себе блювоту.

Нав’язливе вилизування лап нерідко вказує на спазми в шиї, міжлопатковій ділянці та поперековому відділі хребта. Оскільки від них відходять нервові закінчення, пов’язані з кінцівками, собака намагається таким чином полегшити біль. Найчастіше в цьому винен господар, який дуже різко смикає повідок або затуго затягує нашийник.

І не слід забути про можливий психологічний дискомфорт вашого улюбленця. Бо він теж відчуває стрес через брак уваги, турботи, а монотонне заняття відволікає від сумних думок.

Питання №5: чи дійсно собаки та коти не люблять один одного?

- Коли мені ставлять таке питання, то я кажу «А ви з усіма людьми знаходите спільну мову?» Собаки більш товариські, хочуть досліджувати та грати. Коти більш незалежні та норовливі. Але, здебільшого, сприйняття один одного у них залежить від поведінки господаря. У собак і котів різна мова тіла. Собака вимахує хвостом на знак миролюбності, кішка ж виявляє гнів. Притиснутий до землі тулуб говорить про те, що собака не проти пограти, у кішки така поза означає готовність до нападу. Отже, вони просто не розуміють один одного. Але скільки прикладів ми бачимо, коли коти і собаки стають найкращими друзями, – пояснює ветеринар.

Олена ПІМЕНОВА

P.S. Пам’ятаєте казку про Айболіта чи фільм про доктора Дулітла? Там ветеринарів завжди оточувало багато тварин. І наша уява нерідко переносить ці образи на реальних представників професії. Але реалії нерідко виявляються іншими. Ось у Максима Лехкодера немає домашнього улюбленця, свою любов він віддає пацієнтам. Але дуже мріє стати другом чорному лабрадору…

Фото з особистого архів Максима Лехкодера

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон