В Херсоні оцінили можливий вплив на довкілля Каховської ГЕС-2

гес, каховка, докілля
У Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара, за ініціативи Коаліції екологів Херсонщини, 29 липня відбулося засідання за круглим столом на тему: «Каховська ГЕС-2: вплив на довкілля, річку Дніпро та наслідки для громади Херсонщини». На заході були присутні представники Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА, Державної екологічної інспекції Херсонської області, Національного природного парку «Нижньодніпровський», Херсонської міської громадської екологічної організації «Ластівка», громадських організацій «Берегиня», «Національний конгрес батьків Україні», «Духовне відродження», Партії Зелених України, активні громадяни та представники ЗМІ. Також на засідання приїхали представники громади Нової Каховки та ГО «Антонівська хвиля». Серед доповідачів були і науковці Херсонського державного та Херсонського державного аграрного університетів.

26 листопада 2019 року оприлюднено звіт ПрАТ «Укргідроенерго» щодо оцінки впливу на довкілля від будівництва та експлуатації гідроелектростанції «Каховська ГЕС-2». З цього моменту розпочалися громадські обговорення проєкту, який викликав низку заперечень з боку жителів сіл Веселе та Козацьке Бериславського району та міста Нової Каховки, науковців, фахівців та громадськості. На круглому столі експерти відзначили велику кількість негативних наслідків цього будівництва для екології, охорони культурної спадщини, а також для життя місцевих громад. Прозвучали зауваження стосовно недоопрацювань у самому проєкті. Була також обґрунтована думка стосовно економічної недоцільності побудови ГЕС-2.

Активно висувалися аргументи на захист проєкту побудови ГЕС з боку Херсонської гідробіологічної станції НАН України.

Коаліція екологів Херсонщини запропонувала учасникам круглого столу підписати колективний лист від громадськості до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Нажаль, в Україні накопичено значний негативний досвід ігнорування екологічних вимог та інтересів водокористувачів. З усією впевненістю можна стверджувати, що суспільством до кінця не усвідомлено стан Дніпра та «дніпровських морів», отже важливість широкого обговорення не викликає сумнівів. Центр екологічної інформації Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара також долучається до відслідковування інформації з даного питання та інформування широкої громадськості.




© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон