Солодке диво на Херсонщинi

Херсонщина, персики, сезон
Несприятливі погодні умови вплинули на врожайність персиків на Херсонщині. На херсонських ринках ціна цього солодкого дива коливається від 40 до 80 гривень за кілограм.

У агрофірмі радгоспу "Білозерський" зараз активна фаза збору персиків. Як говорить директор Олександр Ощіпок, через весняні заморозки врожай значно нижчий за минулорічний: "Весна було дуже жорстка, у час цвітіння персика були заморозки до – 9 – 11. Втім все ж персик витримав. У данний час ціна персика у рамках 25 – 30 гр – за перший сорт і приблизно 20 гр. на другий сорт", - розказує Олександр Ощіпок.

Олександр Ощіпок додає, що це ціна гуртової закупівлі. Персики тут збирають з кінця червня і до середини вересня. Вирощують понад 20 сортів. У агропідприємстві "Енограй" вирощують понад 90 видів персиків, розказує директор Максим Литвиненко. Спеціалісти переймають досвід з усього світу. Наприклад, зараз тут вирощують персик платерін у тестовому режимі. Це гібрид нектарину та інжиру. І через 2-3 роки він буде доступний кожному.

Максим Литвиненко говорить, що ціни на персики піднялись через несприятливі погодні умови. У цьому господарстві було втрачено понад 40% врожаю: "Приблизно у півтора рази збільшилась ціна персика – це я про оптову ціну. В роздріб мабуть у 2 рази збільшилась ціна відносно минулого року".

За якість продукту можна не хвилюватися, - розказує начальниця управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби у Херсонській області Лариса Коломієць: "Ми контролюємо фітосанітарний стан, дивимось плоди в даному випадку на наявність шкідників, хвороб. У нас є в Херсонській області державна обласна фітосанітарна лабораторія, де проводять дослідження і віддають відповідні сертифікати на продукцію. В наших підприємствах немає такого, що може зашкодити здоров’ю людей або рослин. Ми це контролюємо. Вся ця продукція безпечна для людини".

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон