На Херсонщині кавуни безпечні, зате дині отруйні

На Херсонщині кавуни безпечні, зате дині отруйні
Придорожні та вуличні ринки на Херсонщині за лічені дні вщерть заповнилися баштанними - дозрівати на відкритому ґрунті саме почали кавуни й дині середньої стиглості, пише Голос України. На око, така смакота покупців задовольняє - і солодкі, і смачні.

Та фахівці Головного управління Держпродспоживслужби області підстрахувалися й відправили партію цих дарів ланів на експертизу до регіональної державної лабораторії імені професора Ценковського. І тут уже висновки експертів виявилися менш втішними.

До кавунів у них претензій не було - вміст нітратів становив усього одинадцять міліграм на кілограм, що майже у шість разів менше припустимої норми. А от з динями справи виявилися гірші: у двох з трьох наданих на дослідження зразків нітратів виявилося більше норми аж у чотири рази - 253 мг/кг! Відтак, дегустація подібних "делікатесів" могла б призвести до важкого харчового отруєння.

Тож фахівці нагадують: якщо вже купувати дари баштанів, то безпечніше це робити на офіційних ринках, де є лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи для контролю якості такого товару. Й ризик купити щось "занітрачене" значно менший.

До речі, минулого року в роздрібній торговельній мережі краю саме через перевищення вмісту нітратів довелося заборонити реалізацію 90 тонн баштанних культур. І судячи з цьогорічних тенденцій, зараз до таких заходів теж може дійти.
© 2020 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: kherson.inform@ukr.net, контакти, архів