Хто ж вкрав гроші вкладників КС "Громада". Оцінка експерта Ростислава Гайдаєнко

Громада, Гайдаєнко, гроші
Чи залишаться у Херсоні вкладники КС «Громада» з грошима, чи ж через маніпуляції погрузнуть в судах – ось про що ми дізнавалися у незалежного експерта в передачі «В топ-темі з Тетяною Дергачевою». Сьогодні у нас досить актуальна тема, вона не дає спокійно спати тисячам людей, котрі довірили свої гроші кредитній спілці «Громада». Спілкуватися ми будемо з незалежним експертом, котрий практично «з’їв зуби» на кредитних спілках різного рівня.

В гостях студії онлайн-гість Голова наглядової ради кредитних установ військовослужбовців та працівників силових відомств Ростислав Гайдаєнко.

- Пане Ростиславе, дякуємо, що погодилися з нами поспілкуватися. Справа в тому, що від недавнього часу у Херсоні відбуваються різні маніпуляції, коли люди із сумнівною репутацією сіють паніку серед вкладників. Ми розуміє, що така ситуація може привести до краху кредитної спілки. Чи дійсно, на ваш погляд, криза в спілці така, що люди мають не спати, атакувати офіс спілки, аби забирати свої кошти. Ви, як експерт, що можете сказати по вказаній ситуації?

«Ситуація, що сьогодні розвивається в «Громаді» - це ні щось унікальне, а те, що відбувалося в Україні під час кризи в період 2008, 2009 років, 2013 років. Суто з професійної точки зору, економічно-фінансової, то мова йде не про те, що все розікрали, а про те, що будь-яка фінансова інституція, і кредитна спілка і банк, мають професійно керувати такими активами, як ліквідність. На жаль, ні народні депутати, ні професійні регулятори в особі Нацкомфінпослу, ні навіть Нацбанк в Україні поки що не придають цьому аспекту достатньої уваги.

Пояснення – українська влада, що вийшла з Радянського Союзу, має за приємність тримати кожного суб’єкта господарювання на певному гачку. Таким гачком є що банк, що кредитна спілка.

Ситуація ускладняється тим, чим більша за розмірами кредитна спілка, тим більш вона вразлива до так званої кризи неадекватної ліквідності…»

- По нашій ситуації у Херсоні, мені розповіли вкладники, що кредитна спілка «Громада» на ринку кредитування вже 26 років. Навіть на державному рівні була визнана, як лідер кредитування, мала високий ступінь довіри, тому, зрозуміло, і розросталася. Але маємо з карантином і економічну кризу. А це ланцюжкова реакція. Хтось не платить, а хтось не може забрати вклад. То щоб ви порадили в цій ситуації, більш детально?

«Про теорію з вами досить докладно поговорили, і зрозуміло, що відбувається: якщо якась зовнішня сила провокує, піковий попит на відчуження заощаджень. Якщо люди масово розпочинають розривати ці договори, то потрібно розуміти, що каса кредитної спілки спустошується миттєво. Чому? Бо там не 18%, а 1 -1,5%.

Ось так деструктивні сили, або не розуміючи цього, або з наміром провокують людей меседжами: «все розікрали, ми зараз виб’ємо, ми заставимо, примусимо, бо вони вас грабували вас 20 років»

Але це неправда, бо дійсно спілка «Громада», і, на мій погляд, залишається флагманом в тому, що називається ефективне кредитування дрібних виробників сільськогосподарської продукції. Це був приклад для наслідування для роботи багатьох кредитних спілок по Україні…»

Про те, як можна вкладникам вийти з кризи – детально у відео:


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон