ХДУ готовий до державної атестації

ХДУ, атестація, Співаковський
Міністерство освіти та науки України оприлюднило інформацію стосовно державної атестації наукової діяльності вишів розпочнеться в серпні цього року.

За словами генеральної директорки директорату науки та інновацій МОН Юлії Безвершенко, порядок та методика атестації залишаться без змін. Закладам вищої освіти потрібно буде подати інфоматеріали за 2015-2019 роки.

Перша така атестація мала відбутися наприкінці минулого року. Однак за рішенням МОН, яке підтримала Нацрада з розвитку науки і технологій, процес було призупинено через необхідність донабору експертів, зокрема іноземних. Наразі ці моменти вже допрацьовані.

«Ми провели докладний аналіз та ґрунтовні консультації зі стейкхолдерами. Прийнято рішення запустити атестацію за чинною нормативною базою. На жаль, це передбачає додаткову роботу для університетів, адже їм треба буде дооформити відомості за 1 рік. З іншого боку, це дозволить завершити атестацію цього року. Ті наукові напрями, які буде віднесено до кваліфікаційних груп А або Б, матимуть право отримати базове фінансування, а досвід першої хвилі атестації стане фундаментом для її вдосконалення», – зазначила Юлія Безвершенко.

Також вона підкреслила, що за поданими матеріалами було проведено тестування системи атестації. Це дозволило виявити низку важливих питань, які будуть уточнені в окремому листі-роз'ясненні. Його розішлють на всі університети перед стартом прийому інфоматеріалів. Окрім того, буде проведено вебінари для учасників атестації та експертів.

«Наш університет готовий до проведення атестації. У ХДУ є досить серйозні напрацювання в наукових галузях», – зазначив ректор Олександр Співаковський.

Перший проректор ХДУ Сергій Омельчук розповів, що в минулому році в Херсонському державному університеті були підготовлені матеріали для державної атестації із трьох основних напрямів – суспільні науки, біологія та технічні науки. За цими напрямами планують брати участь у атестації й у цьому році. Формула процесу атестації інтеграційна. Вона охоплює не тільки результати наукової діяльності, а й людські ресурси (категорійність вчених, їх досягнення) та матеріально-технічне забезпечення.

Найближчим часом буде видано наказ МОН з конкретними датами проведення атестації. Університети матимуть 45 днів на підготовку та подання матеріалів. Загалом завершити цю хвилю атестації планують до кінця осені.

Прес-центр ХДУ


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон