Херсонські хірурги здійснили унікальну операцію без жодного розрізу

артерія, операція, лікарня, нога, розріз
Нещодавно у Херсоні хірурги міської лікарні імені Карабелеша разом з одеським колегою Юрієм Цогоєвим провели нову операцію, яка стала рушійним етапом у розвитку ендоваскулярної хірургії.

Пацієнтом став 70-річний чоловік з синдромом Леріша - важким ураженням артерій. Пацієнт не міг спати, бо його турбував біль в лівій нижній кінцівці внаслідок омертвіння пальців ступні. Він потребував відкритої операції з протезування черевної аорти. Але, враховуючи супутню патологію з серцем, це був ризик летального результату операції. Тому хірурги лікарні Карабелеша вирішили спробувати ендоваскулярний підхід. Через прокол плечевої артерії пацієнту було заведено спеціальні інструменти до артерій в животі, що кровопостачають ліву нижню кінцівку, та виконано реканалізацію (відновлення просвіту артерій до ноги) з установкою спеціальних стентів з лікарським покриттям.

Операція пройшла без жодного розрізу і без загального наркозу. Наступного дня пацієнт був вже виписаний. Його стан значно покращився.

Операцію провели хірурги Юрій Цогоєв, Максим Вацуро та Олексій Даниленко. Подібні операції, але з доступом через артерії ноги, в лікарні проводяться вже два роки. Тільки за останні півроку їх виконано близько 30. Операцію через руку за кураторства одеського колеги херсонські хірурги провели вперше. Тепер херсонські лікарі самі зможуть проводити хірургічні втручання через руку, які є значно менш травматичними та важкими для пацієнтів.

Про це повідомляє лікарня ім. Є.Є.Карабелеша.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон