Пікети на захист лікарів і пацієнтів з'явилися у Херсоні

пікети, захист, лікарі
Сотні душевнохворих незабаром можуть опинитися на вулиці.

Лікарню «ріжуть по живому»

Через значне скорочення бюджетного фінансування на межі закриття опинилася Херсонська обласна психіатрична лікарня – єдиний подібний спеціалізований заклад у регіоні. З метою економії коштів тут вимушені були скоротили понад сто працівників та три відділення, а найближчим часом готують до ліквідації ще стільки ж. У зв’язку з цим понад двісті пацієнтів, котрі не є повністю здоровими (м’яко кажучи), можуть відправити «в нікуди». Причому вже незабаром.

- Фінансування від Національної служби здоров’я на зарплату медперсоналу лікарні складає 3 мільйони 268 тисяч гривень. А за нинішнього штату необхідно близько 4,5 мільйонів гривень. Аби збалансувати статтю витрат, хоч-не хочпотрібно проводити чергове скорочення. І воно відбудеться 30 червня – працівників попередили заздалегідь, – переживає керівник комунального неприбуткового закладу «Херсонська обласна психіатрична лікарня» Павло Паламарчук. – На харчування пацієнтів необхідно ще 1,5 мільйони гривень до кінця року. Таких коштів немає взагалі. Частину хворих доведеться виписувати! Але куди, якщо немає рідних і близьких, котрі готові їх прихистити?
Вибір між притулком і вулицею

Стривожені перебігом подій активісти вже виходили пікетувати «Білий дім» у Херсоні на захист трудового колективу лікарні.

Депутати обласної ради також почали обговорення майбутнього стаціонару, пропонуючи створити на базі психіатричної лікарні комунальний заклад. Та після того «кровопускання», яке перенесла скарбничка громади у рамках боротьби з епідемією коронавірусу, ще й у розпал бюджетного року, коли основні статті видатків давно розподілені , знайти додаткові фінанси буде вельми складно. Адже утримання психлікарні коштує близько восьмидесяти мільйонів гривень на рік, і цих мільйонів у «гаманці» регіону немає.

Інший варіант: на базі лікарні є три спорожнілі корпуси у хорошому стані на 250 ліжко-місць. Їх можна використати під тимчасовий притулок для душевнохворих, котрі незабаром перестануть бути пацієнтами. Туди ж працевлаштувати санітарок, робочих, медсестер. Так можна вкластися у шістнадцять мільйонів гривень, але ці гроші теж треба пошукати. Хоча насправді вибір між нашвидкуруч «зляпаним» притулком і голодною смертю на вулиці виглядає сумно…
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон