На Херсонщині перевиховують неповнолітніх правопорушників

правопорушники, неповнолітні, пробація
Міжнародний день захисту дітей – це свято радості та надії для кожної дитини. Не виключенням є діти, які оступилися у житті, вчинили правопорушення та потрапили на пробацію.

На сьогоднішній день на обліку уповноважених органів з питань пробації у Херсонській області перебувають 12 таких неповнолітніх правопорушників, з них 2 дівчинки. Такі діти потребують особливої уваги з боку державних установ та громадськості, так як дорослі мають попередити вчинення ними повторних правопорушень, навчити їх самостійно вирішувати власні проблеми та нести відповідальність за свої вчинки.

Суд при прийнятті рішення звільнити засудженого від відбування покарання з випробуванням, окрім інших обов’язків, може призначити дитині пройти заходи, передбачені пробаційною програмою.

Що це за програма? Вона передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити. Наразі можливо застосовувати 8 пробаційних програм (4 для неповнолітніх, 4 для дорослих), які направлені на подолання агресивної поведінки, формування життєвих навичок, зміну прокримінального мислення або попередження вживання психоактивних речовин.

Усі пробаційні програми затверджені Міністерством юстиції. «Протягом минулого року, на виконання уповноважених органів з питань пробації області, надійшло 3 вироки суду відносно неповнолітніх суб’єктів пробації, на яких судом покладено обов’язок виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою. Усі успішно виконали заходи та мають позитивні результати. У 2020 році – 1 вирок, який перебуває у процесі реалізації», – зазначила начальник філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області Оксана Кузьмич.

Робота з неповнолітніми клієнтами включає комплексну допомогу: консультативну, психологічну, педагогічну тощо. Саме тому, співробітники органу пробації постійно залучають представників державних та громадських організацій. Адже лише спільними зусиллями можливо допомогти дитині та направити її на вірний шлях.

Олена ПІМЕНОВА

Фото надано філією ДУ «Центр пробації» в Херсонській області
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон