Херсонські волонтери впевнені: Герої живуть, поки живе пам'ять про них

герої, пам‘ятний Хрест, волонтери
Про те, що волонтери з Херсонщини їдуть на Схід у зону війни, аби встановити там пам’ятний знак загиблим воїнам, стало відомо з повідомлення керівника Благодійної організації «Шлях Перемоги» Фазеля Манана.

А у середині травня біля села Новогригорівки на лінії фронту вже був встановлений пам‘ятний Хрест, меморіальна плита і Прапор на честь загиблих там бійців 51 ОМБР. Фазел зафіксував ці моменти на відео і розмістив на Ютуб-каналі.

Зі слів місцевих мешканців та військового полковника, на цьому місці 2014 року загинуло набагато більше воїнів, ніж офіційно зазначено. Тоді поблизу Новогригорівки російські найманці нанесли ракетний удар залпового вогню по підрозділам українських захисників. Місцевість навколо ще зберігає пам‘ять запеклих боїв і сьогодні тут можна побачити великі руйнування інфраструктури населених пунктів – жодного будинку без руйнувань тоді не залишилося.

За ініціативою бійців 128 бригади і патріотичних місцевих мешканців пам’ятний знак виготовила команда херсонського волонтера, голови БФ “Українські серця” Олега Баркаренка.

– Ще із 2014 року Олег на своїй патріотично розмальованій машині їздить по областям України, всім загиблим героям у школах, де вони навчались, ставить пам’ятні дошки, – прокоментував Фазел Манан їхню поїздку на Схід. – У Херсонській області вже встановлено 108 меморіальних дошок, з-поміж них і нашим шести загиблим горностаївським воїнам. Ми давно спільно з Олегом працюємо. Цього разу він запросив і мене в поїздку на встановлення пам’ятного Хреста з викарбуваним написом загиблих героїв біля Новогригорівки, що виготовлений завдяки херсонським волонтерам Надії Марченко і Анатолія Лисенка… І ми з бійцями 128 бригади встановили його.

Фазел Манан повідомив, що в Олега Баркаренка багато добрих справ: на базі його Благодійного фонду майже закінчено будівництво військово-патріотичного комплексу. Перший етап – хостел, який призначений для тимчасового перебування військовослужбовців, членів їхніх сімей, мешканців сільської місцевості, які прибули до міста, а також для дітей з Криму, які забажали отримати українське громадянство. У Олега багато проєктів – він щомісяця роздає глюкометри для хворих цукровим діабетом, є чудова ідея побудувати басейн для хворих дітей.

Сам Олег Баркаренко називає у Фейсбуці свох помічників-волонтерів, які всі шість років поряд з ним невтомно працюють у вільний від праці час, щоб вшанувати загиблих героїв – це Анатолій Лисенко, Надія Марченко, Андрій Іванів, Станіслав Шапар, Ігор Кураян і Фазел Манан.

За словами Фазеля, там, у зоні війни, крім пам’ятного знаку, волонтери з гостинцями та спортивним інвентарем відвідали воїнів ЗСУ та УДА. Гостинці для воїнів підготували волонтер Ігор Кураян з Херсона, який теж був у цій поїздці. А Мітіна Христина з Горностаївки передала полуницю для воїнів.

Фазел Манан привіз із поїздки відео матеріали “Ехо війни” та опублікував їх на YouTube-каналі. Там можна побачити відео-інтерв’ю з воїнами-земляками та рідними загиблих.

Любов РУДЯ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон