В Херсонському музеї розповіли про історію цукерок (фото)

цукерки, мокка, мокко, шоколад
В Музеї Історії міста Каховка Херсонської області зберігаються незвичайні експонати. Це етикетки та обгортки від цукерокк, шоколаду та інших солодощів сторічної або більше давнини.

Наприклад, цукерки «Мокка». Так-так, саме «Мокка», а не «Мокко», як пишуть зараз на обгортках. І це є неправильним. Назва походить від йєменського порту Аль-Моха, через який у XVII столітті проходила уся світова торгівля кавою. Цукерки виготовлялися на основі зерен какао виду «арабіка». Начинка цих карамельок була з яскраво вираженою гірчинкою. Подібні цукерки у 20-30-х рр. випускали багато кондитерських фабрик СРСР, навіть наша Херсонська ім. Войкова. Вони були настільки популярними, що відомий поет В.Маяковський прорекламував їх таким чином:

Далеко не ходите!
Во мгновение ока
Здесь
Купите
Конфеты
Мокка.

Додамо, що у 1970 році 100 грам цієї карамелі коштували 38 копійок.

Ще один фантик від цукерок «Сливочная помадка» тієї ж Севастопольської фабрики. Про їхнє походження сперечаються і досі. Прийнято вважати, що вершкова помадка з’явилася у США понад століття тому в результаті порушення технології виготовлення карамелі. Але існують інші версії: батьківщиною солодощів називають Схід або Індію. У крамницях СРСР помадка з’явилася у 20-ті роки. Згідно класичного рецепту до складу цукерки повинні входити вершки, цукор, ванілін, какао, коньяк. Тільки-но з’явившись, помадка стала улюбленими ласощами багатьох дітей.

І, нарешті, «Сливочная карамель». У далекому 1909 році в невеличкому німецькому містечку Вертер один кондитер створив рецепт дивовижної вершкової цукерки, отриманої з додаванням свіжих вершків і вершкового масла. І це була перша вершкова карамель, яка стала неймовірно популярною і виготовлялася у багатьох країнах.





© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон