Херсонський музей відзначив день народження

музей, шовкуненко, заснування
27 травня Херсонському обласному художньому музею ім. Олексія Шовкуненка виповнилося 42 роки. Незважаючи на короткий вік свого існування, він має у своєму розпорядженні надзвичайно цікаву, багату і різноманітну колекцію творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, яка налічує понад 12 000 одиниць. Золотим фондом музею є приватне зібрання санкт-петербурзької колекціонерки Марії Корніловської і колекція колишнього художнього відділу Херсонського краєзнавчого музею.

Марія Іванівна Корніловська народилася в місті Катеринославі (Дніпропетровську) у 1894 р. Деякий час жила в Луганську, а в 1923 р. переїхала до Петрограду. Протягом 50 років Корніловська займалася збиральницькою діяльністю, створивши велику колекцію мистецьких творів майстрів Росії, України, Західної Європи, країн Сходу, які працювали протягом XVIII - початку XX ст. У 1967 р. Корніловська склала заповіт, згідно якого її колекція передавалася в дар Херсону. У 1976 р., після її смерті, наше місто отримало свою спадщину. Ця подія послужила поштовхом для відкриття Херсонського художнього музею.

Ініціативою тодішнього начальника управління культури області, художника і мистецтвознавця Володимира Григоровича Чуприни, за підтримки міської влади і досвідченого юриста Галини Ромадіної, в самому серці історичного центру міста в будівлі колишньої Міської Думи 27 травня 1978 р. до 200-річного ювілею Херсона був урочисто відкритий для відвідувачів художній музей. Його першим директором став Євген Овсійович Подольський. Відкриття відбулося в присутності міської громади, керівників області та міста, наукових співробітників музею, серед яких була і Аліна Василівна Доценко, яка з 1987 р. є беззмінним директором Херсонського обласного художнього музею ім. О.О. Шовкуненка, заслуженим працівником культури України, кавалером ордену Св. княгині Ольги.

Завдяки ентузіазму та плідній науковій діяльності колишніх та нинішніх співробітників музею було придбано і атрибутовано чимало творів мистецтва різних епох, організовані резонансні виставки та виступи у пресі, проведені дослідження і наукова обробка колекції. За різноманітністю видів і жанрів, масштабністю репрезентованих імен, цінністю експонатів колекція Херсонського обласного художнього музею ім. О.О. Шовкуненка давно заслужила високу оцінку експертів і щире визнання відвідувачів.









© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон