Ігор Колихаєв: В Україні необхідно ввести такий механізм як вільні економічні зони

Колихаєв, ООН, нардеп
Це необхідно для розвитку держави, - переконаний народний депутат України Ігор Колихаєв, оскільки тренд на нові економічні зони набирає обертів, поглинаючи під собою все нові державні території.

- Згідно звіту ООН з 2019 року в 147 країнах світу налічується близько 5400 спеціальних вільних економічних зон і за останні 5 років їх чисельність збільшилася на 1400 зон. Не можна не відзначити, що така хвиля промислової політики є базисним і діючим інструментом в боротьбі між країнами в рамках зростання конкуренції за мобільні міжнародні інвестиції.

На сьогодні Україна не конкурентноздатна і економічно не приваблива, в тому числі і через те, що не має такого інструменту, як вільні економічні зони. В майбутньому однією з таких економічних зон може стати Херсонська область. Потенціал розвитку полягає у деяких особливостях.

Це і вигідне географічне положення. Величезний пласт сільськогосподарських угідь і м'який клімат, у своєму тандемі дасть потенційний ривок у розвитку села та промислового комплексу. Дана ініціатива розвитку вільної економічної зони в Херсонській області приверне як мінімум 1,2 млрд євро інвестицій, що призведе до розвитку промисловості, сільського господарства, створення нових робочих місць, покращення інфраструктури області і в майбутньому економічної незалежності як регіону, так і України в цілому.

Але не все так просто, як може здатися на перший погляд. Здавалося б, хочете вільну економічну зону, створіть. Але є одне але. Раніше між Україною та ЄС, були підписані угоди, які прямо або побічно впливають на створення таких зон в Україні, точніше фінансів, які будуть обертатися всередині таких зон.

Потрібно в терміновому порядку переглядати домовленості з ЄС, так як Євроінтеграція України повинна бути на одноприйнятних умовах і обопільно вигідних фінансових домовленостях. Інакше надалі ми ризикуємо перетворитися на країну третього світу, без землі, без середнього класу, без засобів на існування.

Підсумовуючи, хочу зазначити, незважаючи на те, що деякі політичні сили блокують цю ініціативу, а разом з нею руйнують мрії херсонських виборців, чиї інтереси я відстоюю, закликаю просто з олівцем в руці, через економічну призму, відкинувши особисті інтереси, розглянути створення першої, потенційно вигідною і фінансово обґрунтованої, вільної економічної зони, - вважає Ігор КОЛИХАЄВ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон