На Хоспіс у Херсоні немає грошей

гроші, Хоспіс, пацієнти
Директор Хоспісу Ігор Васильєв запевняє, що заклад не закривають. Просто не вистачає фінансування, - додає головна бухгалтерка Галина Маломан. Чому все ж виписують пацієнтів, які потребують постійного медичного догляду?

Щомісяця з національної служби здоров'я надходять гроші на існування херсонського Хоспісу. Проте це - лише 15 відсотків від загальної потреби закладу, говорить головна бухгалтерка Галина Маломан. Через це доводиться виписувати пацієнтів. На початок квітня у Хоспісі перебувало 50 пацієнтів. З початком виписки їх кількість зменшилась до 30.

Причини проблем Хоспісу пояснює його директор Ігор Васильєв. Чоловік говорить, що з 1 квітня медичні заклади отримують фінансування не на рік, а щомісяця, і оплачується кожен окремий пролікований пацієнт. Гроші, отримані в квітні, вже закінчилися: "Усі пацієнти, які в нас перебувають, - усі отримали стовідсоткову паліативну допомогу. Пацієнти, які отримали у нас допомогу, виписуються, щоб і надалі отримувати допомогу за місцем проживання", - веде далі Ігор Васильєв.

За словами чоловіка, зараз паліативну допомогу можуть надавати усі медичні заклади, які отримали пакети на надання таких послуг. Скільки їх в місті, Ігор Васильєв не уточнює. Проте скаржить на брак коштів для відкриття другого відділення Хоспісу. "Потрібні гроші на зарплату персоналу. Відділення з гарним ремонтом, але через відсутність зарплати відкрити не можемо", - пояснює директор закладу.

93 тисячі 760 гривень щомісяця – сума, передбачена національною службою здоров’я на утримання закладу та обслуговування пацієнтів. Цього вистачить на 8 пацієнтів. Для повноцінного функціонування Хоспісу необхідно 616 тисяч, - розказує головна бухгалтерка Галина Маломан: "Обласна рада дала нам 25 тисяч щомісячно з державної субвенції. Це ще два пацієнти. За нашими минулорічними розрахунками потрібно 12 300 гривень щомісяця на одного пацієнта. Гроші, які надає нам НСЗУ, - це 1 875 гривень щомісяця на одну людину".


За словами директора херсонського Хоспісу, із закладу мають намір виписати усіх пацієнтів, кого заберуть родичі. Наразі не усі рідні виходять на зв'язок із медиками…

За матеріалами Суспільне. Херсон

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон