Як у Херсоні утилізують засоби індивідуального захисту

Херсон, утилізація,  засоби індивідуального захисту
Одноразові маски, рукавички, захисні костюми - ці засоби індивідуального захисту обов’язкові в період карантину. Що роблять з ними пересічні херсонці та медики після використання, з'ясовували кореспонденти Суспільного.

Головний лікар обласної інфекційної лікарні Володимир Мітковський каже, що спершу засоби індивідуального захисту знеражують у хлорвмісному розчині: "Є спеціальна методика з вдягання та зняття захисного одягу, щоб медики не інфікувалися. Потім його спеціально замочують у розчині. Після цього все це складаємо у герметичні мішки і в нас є договір із фірмою, яка має ліцензію на утилізацію, і вони все це забирають".

Так відбувається утилізація одноразових масок, рукавичок та захисних костюмів в медичних закладах. А от пересічні херсонці засоби індивідуального захисту утилізують на власний розсуд.

Одноразові маски, розказує біолог Херсонського державного університету Сергій Бесчасний, відносяться до відходів середнього рівня небезпеки: "Їх необхідно не просто викидати, а утилізувати. Необхідно маски, які ми використовуємо, знезаражувати, якщо у вас є ознаки застуди, грипу, після цього збирати у поліетиленові пакети. А потім утилізувати, бо маски є відходами другого класу небезпечності, їх необхідно спалювати у високотемпературних печах. Якщо ми будемо спалювати їх як сміття, то там будуть виділятися небезпечні продукти горіння і ми будемо ними дихати".

Крім того, додає Сергій Бесчасний, маски можуть бути небезпечними, якщо використовувати їх занадто довго: "Вони можуть бути небезпечними після тривалого використання, тому що оці маски, які по суті виготовлені з поліпропілену, вони через 2-3 години починають самі бути джерелом інфекції".

Керівниця центру екологічної інформації обласної бібліотеки Юлія Тищенко багато уваги приділяє питанню збереження екології. Сама Юлія використовує багаторазові марлеві маски:

"Використовують дуже багато таких штучних, одноразових масок і вони, на жаль, не мають можливості в Україні законодавчо утилізуватися. Ми не маємо таких пунктів або можливості, куди їх здати. Наразі, десь п’ять міст збирають підписи під петиціями, аби відкрили такі пункти по місту".

Юлія Тищенко каже, що краще використовувати багаторазові засоби захисту. Наприклад, багаторазові маски. Їх можна прасти, прасувати і знову використовувати. Для захисту рук є такі ж рукавички з тканини.

Наразі, пунктів збору засобів індивідуального захисту для населення у Херсоні немає, про це сказав директор обласного департаменту здоров’я Віктор Короленко. Із використаними масками та рукавичками радить вчиняти так: "Людина, яка ходить по вулиці, не є хворою на коронавірус.

Якщо людина хоче викинути, вона має викидати в целофанових пакетах, краще в двох. І відповідно до розподілу твердих побутових відходів, має викидати. Окремих місць ми не можемо визначити, ми не можемо поставити на Житлоселищі один контейнер, куди будуть звозити з інших районів".


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон