В період карантину в Херсоні працює унікальна в Україні дитяча молочна кухня

кухня, молоко, лікарня
Коли в сім’ї з’являється дитина в першу чергу постає питання безпечного і водночас корисного її вигодовування. Ясна річ, що до року айкращим є грудне молоко. Але буває так, що вже з піврічного віку потрібне догодовування. У такому разі стають у пригоді спеціальні продукти, які можна тримати на молочній кухні. За умови, якщо така є у вашому районі. Як не прикро, єдиною в Херсоні молочною кухнею залишилася кухня, що є структурним підрозділом лікарні ім..Є.Є.Карабелеша.

- Така ситуація склалася не тільки в Херсоні. На жаль, ми в невеличкому списку міст України, де мамусі можуть розраховувати на допомогу у збалансованому харчуванні дитини,- ділиться Самодіна Віта Валеріївна, заступник медичного директора з обслуговування дитячого населення.

- Наскільки відомо, ваша дитяча молочна кухня забезпечує продуктами прикорму дітей у віці з 6 місяців до 2-х років та дітей з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Це надвідповідально. Як у вас вибирають сировину для їх приготування?

- Відразу зауважу, що херсонська дитяча молочна кухня - єдина на Україні, яка для приготування кефіру і сиру дитячого використовує культуру живих кефірних грибків, які при сквашуванні збагачують продукти біфідо- і лактобактеріями, сприятливо впливають на мікрофлору кишечника, запобігають появі і розвитку патогенних мікроорганізмів в кишечнику, нормалізують травлення, зміцнюють імунітет, зменшують агресивні властивості харчових алергенів. У роздрібній торгівлі немає продуктів, які відповідали б всім вимогам і могли б використовуватись в харчуванні дітей до 2-х років.

- Яка ж потужність «годувальниці»?

- Щоденно дитяча молочна кухня виготовляє понад 1000 порцій дитячого харчування, термін зберігання якого 24 години. Проектна потужність ДМК – 3000 порцій на добу. Це означає, що ми можемо забезпечувати набагато більше клієнтів ніж сьогодні. Зараз послугами кухні користуються лише жителі Суворовського і Дніпровського районів. Наша пропозиція – приходьте, записуйтеся, обирайте раціон для дитини і будьте певні, що його якість гарантована.

- Чи належним чином відбувається контроль за якістю приготування продуктів для малечі?

- Однозначно. Щоденний вхідний контроль молока (щільність, кислотність, жирність 3,2%), а також контроль готової продукції (жирність, кислотність, органолептика) проводяться в лабораторії ДМК.
Готова продукція відповідає стандартам приготування молочної продукції на дитячих молочних кухнях і віковим потребам дітей раннього віку. Це завжди смачна, свіжа, корисна, збалансована за змістом та якісна їжа для малюків.

- Зважаючи на перелік характеристик, скільки ж коштує продукція з кухні?

- Приміром, молоко кип’ячене – 0,200 мл – 7,98 грн.; кефір простий – 0,200 мл – 7,47 грн.; кефір солодкий – 0,200 мл – 8,18 грн.; каша гречана 10% - 12,29 грн.; каша вівсяна 10% - 7,34 грн.; сир дитячий – 20 гр. – 5,27 грн.; 30 гр. – 7,90 грн.; 40 гр. – 10,53 грн.; 50 гр. – 13,15 грн.; 60 гр. – 15,78 грн.; 100 гр. – 26,30 грн. За більш детальною інформацією можна звертатись до ДМК за телефонами: 37-59-00, 33-10-61.
- А чи є можливість безплатного отримання «молочки»?

- Відповідно до Закону України «Про дитяче харчування» та в порядку, встановленому КМУ, безкоштовним харчуванням забезпечуються грудні діти та діти другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей. Для цього необхідно надати довідку з управління праці та соціального захисту населення щодо перебування сім’ї на обліку як малозабезпечена. А загалом для отримання молочних сумішей з ДМК необхідно звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря за рецептом та більш детальною інформацією.

- Якщо будуть нові бажаючі отримувати дитяче харчування, в яких точках проводиться роздача?

- Реалізація готової продукції проводиться на роздаткових молочних пунктах за адресами: вул.Покришева, 55 (ДМК) з 12.00-13.00; вул.49 ХГД, 7 (аптека ФОП «Стряпачук Л.М.) з 11.00-12.30; вул.Тираспольська, 62 (дитяча поліклініка №1) з 12.00-13.00.

- Що Ви порекомендуєте обов’язково включати до дитячого столу - це для інформації молодим батькам.

- Всі батьки знають, що дітям обов'язково потрібно їсти каші, так як вони корисні для організму, що росте. Рекордсменом серед круп вважається гречка, користь якої давно доведена вченими. Вона багата на залізо, калій, вітаміни групи В, Р, Е і С. Також до складу гречки входить мідь, цинк і йод. Гречана - перша крупа, яку вводять в прикорм немовлятам. Вона гіпоалергенна, так як в складі відсутній глютен, і легко перетравлюється організмом малюка. Завдяки складним вуглеводам дитина швидко насичується і залишається енергійним протягом усього дня. А вміст білка допомагає малюкові рости і правильно розвиватися. Кальцій, що входить до складу гречки, зміцнить кістки і зуби, а також допоможе в зростанні волосся і нігтів. Мідь допоможе уникнути проблем з інфекційними захворюваннями, так як ефективно бореться з мікробами. Фосфор налагодить обмін речовин, а йод добре подіє на роботу щитовидної залози.

- Які на Вашу думку, переваги дитячої молочної кухні?

- Значення молочної продукції ДМК для маленьких мешканців міста важко переоцінити. Малюки до 2-х років не можуть харчуватись обезжиреними молочними продуктами. Для приготування кисломолочних виробів та каші повинно використовуватися пастеризоване молоко з жирністю 3,2%, не допускається використання консервантів і стабілізаторів, які подовжують термін придатності молочної продукції. Використовуючи пастеризоване молоко 3,2% жирністю, ДМК виготовляє продукцію з 6-ти найменувань (10% гречана та 10% вівсяна каші, кефір простий та солодкий, молоко та сир).

- Але у батьків є вибір, і вони можуть купувати молочку для дитини в магазині?

- Безумовно, батькам простіше відвідати магазин і зберігати продукцію декілька днів у холодильнику, а не їхати у спеціалізовану установу. Але хочу зауважити, що продукція молочної кухні в звичайні супермаркети не надходить – терміни зберігання її дуже малі. Але ж треба знати і пам’ятати: унікальні рецепти, розроблені спеціально для дитячої молочної кухні, максимально відповідають вимогам дитячого організму. І це багато значить для дитячого харчування.

- Дякую за змістовну розмову і сподіваюсь, що прочитавши це інтерв’ю, батьки скористаються отриманою інформацією і завітають до дитячої молочної кухні.

Галина ЛИСЕНКО



© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон