У Херсонському краєзнавчому музеї розповіли як працювали наші предки

праця, предки, вівчарство, коноплі, музей
У День праці Херсонський краєзнавчий музей в межах міжнародної світової ініціативи "Музей вдома" розповів про те, наскільки важко нашім пращурам було працювати порівняно із сучасними людьми. Тож дякуємо прогресу, яким керують ліниві люди.

Вирощування волокнистих культур, вівчарство, обробка конопель, льону та вовни, ручнее ткання та вишивання були відомі в Україні від найдавніших часів. Появі тканини передував тривалий шлях від моменту висівання до ткання та пошиття.

Сівба волокнистих культур розпочиналась ранньою весною і тривала до початку літа. Льон традиційно сіяли в полі, а коноплі – в городі. Через дванадцять тижнів після сівби коноплі відцвітали. Тоді починали вибирати чоловічі стебла – плоскінь, жіночі ж (матірка) збирали лише наприкінці серпня – на початку вересня, коли визрівало насіння. Вибирали коноплі і льон вручну, стебла рвали з корінчиками. Від цього майбутня тканина отримувала особливу міцність. Зірвані стебла льону стелили на полі, щоб вимокли під дощами, а коноплі занурювали під берегами в озерах, копанках, адже від швидкої води процесс вимочування уповільнювався.

Вичісування волокна та прядіння ниток завжди припадали на осінь. У цей час жінки діставали з горищ начиння, призначене для обробки волокна, перетворення його на нитку, а потім полотно.

Полотно та інші тканини в народі вважались мірилом достатку. З них значною мірою складався дівочий посаг. Приходячи жити до свекрухи, невістка насамперед застеляла стіл своєю скатертиною, вішала на кілок рушник-утиральник. Тканина була головним подарунком на родинах, а також мала ритуальне значення.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон