У Херсоні створили віртуальну виставку вуличного мистецтва

Херсон, виставка, стріт-арт
В період карантину фахівці Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Бориса Лавреньова створили віртуальну виставку видань про вуличне мистецтво.

"Чому молоді подобається стріт-арт? Бо в ньому є дух свободи!", - переконана ініціаторка виставки, завідувачка відділу мистецтв обласної бібліотеки для юнацтва ім. Бориса Лавреньова Юлія Калмикова.

За останні роки Україна є однією з країн, які найбільше розвиваються у напрямку стріт - арту. Лише в Києві близько 145 муралів, які написані українськими та іноземними художниками. На виставці представлені шість книг, які занурюють читача в урбаністичне мистецтво. Серед них як українські видання, так і закордонні.

«Сучасних і цікавих книг про стріт-арт дуже багато. Вони ілюстровані, написані українською мовою, а іноземні видання мають якісні переклади. Наприклад «Стріт - арт» - це одна із перших книг, які ми отримали про вуличне мистецтво. Вона видана у Москві, але одним із найбільших центрів розвитку стріт - арту серед інших міст в ній виділяється саме Київ. У ній чималу увагу приділяють фестивалям сучасного мистецтва, які проводяться в Україні.

А от видання «Київ стріт - арт» ми довго не могли знайти. Його немає у продажу, тому нам довелося шукати на різних сайтах та пошукових системах. Воно написане англійською мовою, але для сучасного читача це не є перешкодою. Чому молоді подобається стріт - арт? Бо в ньому є дух свободи! Художники не обмежуються рамками музеїв, галерей, виставкових залів, де треба платити. На вулиці у них є можливість показати своє мистецтво великій кількості населення» - говорить Юлія Калмикова.

Майже в усіх виданнях автори зазначають, що саме Революція гідності стала поштовхом для розвитку стріт-арту в Україні. Особливо в 2015-2016 роках урбаністичне мистецтво стало цікавим, різноманітним, гострим і відкритим для публіки. У виданні «Київ стріт - арт» розповідається про мурали в Авдієвці, які у подальшому стали символом міста і символом народу загалом.

«Виставку у такому форматі ми робимо не вперше. Ми постійно плануємо віртуальні виставки, тому, що це цікавий формат для молоді. У нас є чимало різноматичних проєктів, за якими ви можете стежити на нашому сайті, або у соціальних межах» - прокоментувала Юлія КАЛМИКОВА.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон