Заповідник на Херсонщині в умовах карантину

Херсонщина, заповідник,
Унікальна колекція диких тварин та 120 видів і форм птахів, дендропарки, степ і жодного туриста. Усе це про біосферний заповідник "Асканія - Нова", який живе в умовах карантину…

Втім, ані птахи, ані звірі тут не лишаються голодними. Про це розповів директор біосферного заповідника "Асканія – Нова" ім. Ф. Е. Фальц-Фейна Віктор Гавриленко: "Взагалі біосферний заповідник «Асканія-Нова» ніколи не жив одним днем. І давно відпрацьована система, що можуть бути якісь кризові варіанти.

Це не вперше, коли ми стикаємось з якимись кризами, тому ми на сьогоднішній день живемо на запасах, які створювались ще минулого року. І ці запаси будуть витрачатись ще місяць-півтора. В нас є в наявності повноцінні корми, раціон зовсім не змінюється, тим більше, що ми готувались до весни.

А навесні треба посилювати раціони харчування, тому що настає час розмноження. Ви чуєте, як все навколо нас кричить, пищить, святкує, весілля влаштовують весняні, тому, звичайно, що ці тварини, які у нас на орнітосекції, вони у нас підготовлені до весняного періоду".

Все ж ускладнення можуть бути трохи пізніше, адже те що зараз немає можливості приймати туристів, на бюджеті заповідника позначиться: "Значно складніше буде далі, тому що екскурсійний потік забезпечував надходження коштів на спеціальний фонд. А саме з нього, в основному, витрачаються грошові ресурси на придбання кормів.

Крім цього – пальне, запасні частини, все інше, щоб забезпечувати життєдіяльність біосферного заповідника. Це практично половина всіх надходжень, яких зараз немає. І тому перспектива не дуже радісна, тому що у другій половині цього року треба створювати зимові запаси. А їх буде створювати ні з чого, хоча ми відпрацьовуємо й інші варіанти.

В нас є досить серйозний ресурс із копитних тварин в загонах Великого Чапельського поду. І ми розраховуємо, що за рахунок реалізації копитних тварин будуть певним чином мінімізовані ті втрати, які можуть виникнути", - розповідає Віктор Гавриленко.

Проблемним є і те що не вистачає соковитих кормів говорить директор заповідника: "В принципі на сьогодні те, що необхідно, я кажу по соковитим кормам - це морква, цибуля, капуста. Оце якраз вони входять в раціон, в мішанку, яка добавляється до концентрованого корму. Ось три такі компоненти, які навесні, я думаю, багато хто викине, тому що немає належної реалізації".

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон