На Херсонщині суди заохочують свавілля на дорогах

водії, суд, Яновський
Як би у нас не намагалися припинити дорожнє свавілля, а на автотрасах Херсонщини не меншає водіїв, котрі ризиковано маневрують, сідають за кермо п’яними. Чи взагалі беруться керувати транспортним засобом без попереднього навчання та перевірки стану здоров’я. А чого боятися, якщо навіть у разі скоєння тяжкої аварії з постраждалими, і навіть загибеллю людей, є всі шанси відбутися «легким переляком». І навіть визнавши такого водія винним, наш найгуманніший суд у світі не позбавить його права управляти «залізним конем»!

Для прикладу – історія в Олешках. Тут водій мопеда «Ямаха» на вулиці Богдана Хмельницького збив жінку похилого віку, котра йшла узбіччям у попутному напрямку. До того ж, мопед проїхався по її тілу так, що потрощив половину ребер, і зламав хребет, від чого жертва ДТП невдовзі померла. І от дійшло до суду, де «спливли» шокуючі подробиці. Як з’ясувалося, мопед, на якому містянин скоїв аварію, не був зареєстрованим. А його власник взагалі не мав водійського посвідчення, оскільки йому «хтось сказав, що для управління мопедом воно не потрібне».

Далі – веселіше. Підсудний зізнається, що помітив пішохода занадто пізно, бо є інвалідом третьої групи по зору, тобто… недобачає. Словом, усі передумови до трагедії, які тільки можна було придумати, він створив. І що ж? А от що: Олешківський райсуд карає мопедиста таким чином: повертає йому мопед, відмовляється позбавити права управляти транспортним засобом. Та відпускає водія-убивцю додому із трьома роками позбавлення волі, надавши йому два роки випробувального терміну.

І якщо ви наївно гадаєте, що подібні вироки виняткові для вітчизняного правосуддя, то дуже помиляєтеся. Якраз вони і є правилом!

Ще приклад в тому ж дусі: у Херсонському міському суді слухають справу провідного економіста однієї з фінансових установ обласного центру. Той на своїй іномарці «МГ-5» в особистих справах серед ночі їхав з Херсона до райцентру Білозерки. У приміському селищі Приозерне зупинився, та підсадив до салону трьох «автостоперів». З ними «не вписався у поворот» – машина вилетіла на узбіччя, врізалася у стовп і перекинулася.

При цьому один з пасажирів отримав тяжкі травми, ще й амнезію – геть нічого не пам’ятає з того, що сталося. І нічого страшного: міський суд призначає «вправному» автолюбителю ті ж три роки позбавлення волі із річним випробувальним терміном. Права управляти транспортним засобом його також не позбавляють, машину не вилучають. Тож є усі шанси на те, що і його, і дідуся з вадами зору ми на дорогах ще зустрінемо. Але не факт, що цю зустріч переживемо.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон