Великодня колекція Херсонського краєзнавчого музею

яйця, великдень, традиції, музей
Серед християн вже багато віків існує звичай у свято Світлого Христова Воскресіння дарувати один одному розписні яйця.

У ХІХ ст. в багатьох містах Європи ще задовго до настання Великодня вітрини магазинів були заповнені великодніми яйцями. Серед них були дешеві і дорогі, прості і барвисті, порожні й з різноманітними предметами всередині. Матеріали, з яких вони виготовлялися, також були різноманітні – цукор, шоколад, картон, дерево, метал, скло, тканина, камінь – і це ще не повний список.

Одночасно з фабричними або міськими писанками існували і були більше поширені писанки, основою яких було звичайне яйце так чи інакше прикрашене.

У народі є багато легенд про великодні яйця. Всі вони підтверджують той факт, що забарвлені яйця у християн відомі з найперших віків християнства і служили символом воскресіння Христа.

Але звичай класти в гробниці штучні або натуральні яйця існував задовго до початку християнської ери, про що свідчать археологічні знахідки. У древніх народів яйце вважали символом переходу з небуття у буття; воно було символом життя, радості й весняного сонця, що несе з собою і життя, і радість, і тепло, і відродження природи, життя якої було скуте морозом, льодом і снігом, як життя пташеняти скуте яєчною шкаралупою.

Яйце, як символ родючості, впродовж віків використовували в різноманітних обрядах. У багатьох селах Херсонської губернії зафіксований цікавий звичай, перш ніж вийти в поле, їли варені яйця, а шкаралупу з'їдених яєць розкидали по землі. Вважалося, що після такого ритуалу новий урожай буде кращим.

Декор крашанок, особливо порцелянових і скляних, найбільш масових протягом усього XIX ст., відповідав тим чи іншим художнім напрямам в образотворчому мистецтві. Починаючи з другої половини XIX ст., оформлення крашанок прийняло більш специфічний характер з використанням традиційних релігійних великодніх сюжетів, релігійної символіки й атрибутики.

Яйце з нашої колекції датується початком ХХ ст.. і потрапило до музею у 1979 році. І ще пропонуємо Вашій увазі кілька експонатів:
  • Дитяча книжка з віршами до Великодня 1900 р.
  • Вітальна листівка початку ХХ ст.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон